Connect with us

Znanost

Hrvatska u znanosti

Hrvati otkrili lijek koji će produžiti živote bubrežnim bolesnicima


Nakon otkrića Azitromicina, odnosno antibiotika Sumamed, vodeća svjetska farmaceutska kompanija preuzima prava za razvoj novog lijeka hrvatskih znanstvenika.

Između hrvatske biotehnološke kompanije Genera i američkog Pfizera potpisan je ugovor čija se financijska vrijednost mjeri u milijunima dolara. Američka kompanija kupila je licencirana patentna prava na otkriće o proteinu te će razvijati lijek za bolesnike sa smanjenom funkcijom bubrega.

Očekuje se da će bolesnicima lijek omogućiti da znatno duže očuvaju funkciju bubrega i odgode početak dijalize, za što danas nema specifičnog lijeka. Bolesnici bi godišnje primili dvije ili tri potkožne injekcije novoga lijeka (antitijela) i duže vrijeme bi normalno živjeli bez dijalize.

Analizirajući uzorke krvi zdravih osoba i bolesnika s kroničnom bolesti bubrega znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otkrili su da u krvi obiju skupina cirkulira protein astacin-toloid, ali da ga u bolesnih ima znatno više, gdje šteti tkivu bubrega i istovremeno ubrzava oštećenje funkcije bubrega. Dokazali su da antitijelo koje su proizveli potiskuje štetno djelovanje spomenutog proteina u štakora s oštećenom funkcijom bubrega, da znatno produžuje životni vijek, smanjuje smrtnost, a funkcija bubrega ostaje dobro očuvana.

“Ukratko, izoliran je astacin-toloidni protein iz krvi bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega, a njegova neutralizacija usporava daljnji gubitak funkcije bubrega”, objašnjava prof. dr. Slobodan Vukičević, a kao jednu od najistaknutijih sudionica istraživanja izdvaja doc. dr. Lovorku Grgurević. “Riječ je o otkriću svjetskih razmjera koje bi moglo imati golemo značenje za kliničku praksu i revolucionarom koraku u liječenju bolesnika sa smanjenom funkcijom bubrega”, istaknuo je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Davor Miličić.

Istraživanje je započelo 2004. godine u okviru Tehnologijskog projekta koje je Ministarstvo znanosti odobrilo prof. Vukičeviću, voditelju Laboratorija za mineralizirana tkiva, suradnjom MF-a i Genere došlo je do otkrića koje je zaštićeno patentom u svim državama svijeta. U Pfizerovim laboratorijima potvrđeni su rezultati hrvatskih znanstvenika. Štakori s kroničnim zatajenjem bubrega tretirani antitijelima protiv djelovanja astacin-toloid proteina živjeli su tri puta duže od netretiranih štakora. Količina ožiljkastog tkiva u bubregu bila je znatno manja, a funkcija bubrega bolje očuvana, piše Večernji list.

Izvor: index.hr

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh