Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Ekologija i okoliš

Hrvati žele plastiku zamijeniti ekološkim alternativama

Rezultati istraživanja


96% građana je spremno zamijeniti jednokratnu plastiku nekim ekološki prihvatljivijim alternativama. Da tako Hrvati žele pokazali su rezultati online ankete koju su na društvenim mrežama u tijeku lipnja proveli zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec zajedno sa Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode WWF Adria (World Wide Fund for Nature) te udrugom Prijatelji životinja.

Oni su u lipnju provodili izazov na društvenim mrežama nazvan #NisamOdPlastike u borbi protiv korištenja svih oblika plastike za jednokratnu uporabu.

Tijekom 4 tjedna provođenja tog izazova sudjelovalo je više od 20 tisuća ljudi, uključujući i brojne hrvatske europarlamentarce, gradonačelnike, saborske zastupnike, jedinice lokalne samouprave, javne institucije, udruge civilnog društva te privatni sektor.

Plastični predmeti kao što su jednokratne vrećice, čaše, boce i pribor za jelo, najveći su izvor ekološkog zagađenja. Također se najmanje recikliraju jer se uglavnom upotrebljavaju izvan kuće i potom se bacaju u okoliš.

Povećanje usputne konzumacije hrane i pića je dovelo do porasta količine plastike za jednokratnu upotrebu pa se sukladno tome očekuje i da će taj problem biti još ozbiljniji.

Izazov je nastojao aktivno uključiti što veći broj građana na društvenim mrežama pa su tako Hrvati trebali potaknuti jedni druge na prestanak upotrebljavanja ili zamjenu bilo kojeg oblika jednokratne plastike u trajanju od 30 dana.

Svrha je bila mijenjanje loših navika potrošača te ujedno stvaranje svijesti o lako dostupnim alternativama.

“U online anketi koju smo proveli na društvenim mrežama od 11. do 21. lipnja, od 1550 ispitanika je preko 90% njih se izjasnilo kako je spremno zamijeniti sve vrste plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu nekim ekološki prihvatljivijim alternativama. Zato smo pozvali domaće trgovačke lance da ponude kupcima alternative jednokratnoj plastici”, objasnio je Škrlec.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh