Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Hrvatska kompanija najbolji poslodavac za istraživače na svijetu

Ugledni znanstveni časopis „The Scientist“ je u svom lipanjskom broju objavio fantastičnu vijest – hrvatska tvrtka Genos proglašena je najboljim mjestom za rad istraživača u gospodarstvu na svijetu. Genos je prvi privatni DNA laboratorij u široj regiji te jedna od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj. Prije nekoliko dana Genos je dobio još jedno značajno priznanje – proglašen je liderom na području inovativnosti u kategoriji malih tvrtki (hrvatski kvocijent inovativnosti).

genos

Ugledni časopis „The Scientist“ objavio je rezultate velikog istraživanja među vodećim kompanijama u području biomedicine i biotehnologije na svijetu u kojem su njihovi istraživači/zaposlenici ispunivši upitnik o zadovoljstvu poslom, mogućnostima napredovanja i prijateljskoj poslovnoj klimi, osobnom valorizacijom sudjelovali u selekciji za poslodavca godine u kategorijama gospodarstvo i akademija.

Velik uspjeh ostvarila je hrvatska tvrtka Genos koja je zauzela prvo mjesto među istraživačkim kompanijama u svijetu u području gospodarstva i imenovana je „najboljim mjestom za rad u gospodarstvu na svijetu“. Tako se Genos našao na vrhu respektabilne liste poznatih svjetskih kompanija poput Genetech, Procter&Gamble, DuPonte, Monsanto, Wyatt, Promega i drugih.

Istraživanje „The Scientista“ koje je provedeno već jedanaestu godinu za redom obuhvaća podatke prikupljene iz 240 kompanija širom svijeta. Sudionici istraživanja bili su upitani da ocijene svoj radni okoliš prema 43 kriterija u osam različitih kategorija, uključujući: istraživački prostor (Research Environment), upravljanje, komunikacije, zadovoljstvo poslom, osposobljavanje i razvoj.

The Scientist” prezentira Genos kao uspješnu, propulzivnu kompaniju mladih ljudi koji „grizu“, i koji su tek završili studij… Iako Genos zapošljava samo 25 ljudi, kompanija održava jake veze s akademskom zajednicom te omogućuje svojim istraživačima da sudjeluju u velikim globalnim projektima kao što je prva cijelogenomska asocijacijska studija humanog glikoma.

The Scientist“ zatim naglašava da je Genos proveo velike studije glikozilacije humanih proteina u sklopu znanstveno istraživačkih projekata financiranih iz fondova EU na kojima surađuje s vodećim znanstvenim institucijama na svijetu (Sinai Medical Centre, Centar za endokrinologiju i dijabetes Oxford, Sveučilište u Edinburghu). Prestižni PloS Genetics, početkom godine objavio je rad o otkriću mreže od 16 gena koji kontroliraju glikozilaciju imunoglobulina.

Kako navodi „The Scientist“ u Genosu se nadaju da će njihova istraživanja rasvijetliti kako je glikozilacija povezana s predispozicijom pojedinca za bolest. Specifičnost Genosa je da nastoji povezati znanost i biznis, te se tvrtka, uz analitiku glikana, uspješno bavi humanom i animalnom genotipizacijom te forenzičkom DNA analitikom.

O Genosu

Genos d.o.o. (www.genos.hr) je hrvatska biotehnološka tvrtka koja je u šest godina poslovanja uspjela zauzeti vodeću tržišnu poziciju u segmentu komercijalne i istraživačke analize DNA u regiji, a u posljednje tri godine postala je jedan od vodećih pružatelja usluge visokoprotočne analize glikozilacije u svijetu. Stalnim ulaganjem u znanstveno-istraživačke projekte, Genos osigurava svoju poziciju u vrhu suvremene svjetske znanosti. Istraživačko-razvojnim projektima, Genos najnovija otkrića pretvara u nove proizvode i usluge koje nudi domaćem i međunarodnom tržištu. Na prošlogodišnjim «Innovation Days 2012.» u Parizu Genos je izabran među finaliste za prestižnu nagradu «European Universal Biotech Innovation Prize» za svoje otkriće biomarkera za oblik dijabetesa MODY za koji Genos ima trećinu patentnih prava.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hrvatska u znanosti

Tri znanstvena centra izvrsnosti – Institut Ruđer Bošković (IRB), Genos i Specijalna bolnica Sveta Katarina, potpisali su u petak ugovor o suradnji koji će...

Oglašavanje