Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Hrvatska Wikipedia u 2012. – Srbija mnogo popularnija od Gotovine

Članci o Facebooku ove su godine bili najpretraživaniji članci na Wikipediji, pokazali su podatci koje je prezentirao švedski programer Johan Gunnarsson. Facebook je najpretraživaniji na engleskom i španjolskom izdanju internetske enciklopedije, a nalazi se i u prvih deset na izdanjima mnogih drugih zemalja kao što su Francuska, Turska, Portugal i druge, piše Večernji.

Što je najviše zanimalo korisnike hrvatske Wikipedije? Facebook je tek na 22. mjestu, dok se na prvom mjestu s više od 446 tisuća pregleda nalazi Zakon o sprječavanju internetskoga piratstva. Na drugom mjestu je Hrvatska, a na petom popularna sapunica Larin izbor. Popularni su i članci o Njemačkoj (6. mjesto), Srbiji (9. mjesto) i BiH (10. mjesto). Ante Gotovina je 23, Josip Broz Tito 48, dok se Operacija Oluja našla na 76. mjestu.

Mnoge korisnike jako su zanimali tekstovi o vlastitim zemljama. Na ruskoj Wikipediji najtraženiji je članak o Rusiji, na poljskoj o Poljskoj, a na portugalskoj o – Brazilu. Zanimljivo je i da je korisnike njemačkoga izdanja najviše zanimao članak o slijepoj ulici (Sackgasse), a na ljestvici prvih deset članaka našle su se i humoristične serije “Kako sam upoznao vašu majku”, “Teorija velikog praska” i “Dva i pol muškarca”.

Čitav popis možete pročitati ovdje.

5 komentara

5 Comments

 1. Tomislav Markešić

  31 prosinca, 2012 u 6:56 pm

  ne kontam…

 2. Findo Arelić

  31 prosinca, 2012 u 6:57 pm

  cmecno

 3. Mirko Kuric

  31 prosinca, 2012 u 7:02 pm

  ima tu srba a ima i srboljuba!!!

 4. Tomislav Fusić

  31 prosinca, 2012 u 9:55 pm

  dobro je znati da se ljudi educiraju, bilo bi super da je najtaženiji pojam na google wikipedia a ne facebook 😀

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Stvaranje brojnih sadržaja kojima je Wikipedija krcata čini od nje najveću svjetsku enciklopediju, ali ovaj model dovodi i do “uredničkih ratova” kada se urednici...

Računarstvo i internet

U znak protesta protiv Zakona o online piratstvu, Jimmy Wales najavio je sutrašnje ‘zamračenje’ engleskih stranica Wikipedije. Već dugo vremena u SAD-u traju rasprave...

Oglašavanje