Connect with us

Znanost

Hrvatski električni automobil XD Concept predstavljen na sajmu u Genevi

Hrvatska u znanosti

Hrvatski električni automobil XD Concept predstavljen na sajmu u Genevi

Prvi hrvatski električni automobil XD Concept predstavljen je na Geneva Motor Showu, nakon što je u sklopu dm zelene turneje proputovao Europu.


Prvi hrvatski električni auto XD tvrtke DOK_ING stigao je na svoje finalno odredište – Geneva Motor Show. U sklopu dm zelene turneje, na putu od Dubrovnika do Geneve dugačkom preko 1.415 kilometara, vozački tim Marko Lasić Nered i Tomislav Boško iz tvrtke DOK_ING prvi su hrvatski električni automobil punili u dm prodavaonicama kako bi javnost upozorili na manjak infrastrukture potrebne za punjenje električnih vozila koja su iznimno isplativ i ekološki prihvatljiv oblik prijevoznoga sredstva.

˝Zapravo još ne možemo vjerovati da je ova zelena avantura gotova. Drago nam je da smo i mi imali svoga konja za trku na tako prestižnom događanju i da je i tamo privukao pažnju. XD je vizualno jako atraktivan, softverski izuzetno jak i izuzetno ekonomski isplativ te u potpunosti pogoduje okolišu i njegovoj zaštiti i kao takvog ga prepoznaju. Ipak, najvažnije od svega nam je poruka ova dm zelene turneje koja je došla do šire javnosti, osobito u Hrvatskoj, bitno je da se o ovoj problematici priča i da se na njoj radi˝, istaknuo je Marko Lasić Nered, idejni začetnik i organizator projekta.

Zelena turneja električnog auta „na dm šteker“, kao dio dm green city projecta, prvi je u nizu ekološki odgovornih inicijativa i kulturno-edukativnih sadržaja koje će dm u 2012., Međunarodnoj godini energetske učinkovitost, pokloniti građanima te odličan povod podsjećanje i motiviranje građana na ekološki odgovornu kupnju.


Tijekom ožujka, svaki kupac u dm-u za 25 bodova na dm active beauty kartici može preuzeti trajnu torbu za kupnju. dm također želi prilikom svake kupnje podsjetiti kupce na važnost ekološki prihvatljivog ponašanja, pa će tako sve koji se odreknu polietilenske vrećice pri kupnji, dm motivirati s dodatnih 5 eko bodova na dm active beauty kartici. U skladu s politikom održivog razvoja i društvene odgovornosti, dm će sav prihod od prodanih platnenih torbi investirati u kupnju uređaja „Krijesnica“. Radi se o izvornom hrvatskom proizvodu koji se spaja na fluorescentne cijevi te omogućuje uštedu električne energije veću od 50 posto. dm će uređaj donirati u pet hrvatskih škola kako bi učenici će tijekom boravka u školi imali osvjetljenje najsličnije sunčevom svjetlu koje je potpuno zdravo za oči.

Organizatori dm green city projecta najavljuju nekoliko zabavnih i edukativnih događanja tijekom predstojećih mjeseci kada će kroz niz akcija, inicijativa, događanja i sadržaja nastaviti širiti poruke o ekološkoj odgovornosti, kao zdravom načinu života.
˝Važno je znati koliko puno zapravo možemo učiniti za očuvanje prirode i okoliša i biti energetski učinkoviti i ekološki odgovorni svakoga dana ako svatko krene od sebe, bitno je osvijestiti važnost takvog ponašanja za sebe, prirodu i buduće generacije,˝ naglašava Marko Lasić Nered.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

12 komentara

12 Comments

 1. Čovjek Šumski

  9 ožujka, 2012 kod 4:21 pm

  kaj če nam to kad je ružan ko pas 🙂 moj jugo je ljepši a ima 28 godina ha ha

  • Purger

   9 ožujka, 2012 kod 5:32 pm

   Je, i moja Mazda iz 1988. isto! hehe…

 2. Kristian Jurić

  9 ožujka, 2012 kod 4:24 pm

  Nešto kao XD ne priliči znanstvenom članku

 3. Mario Miskulin

  9 ožujka, 2012 kod 4:25 pm

  čestitam

 4. Sebastian Šimenić

  9 ožujka, 2012 kod 5:01 pm

  Meni je izgled sasvim ok, tj. futuristicki, nekom ce se svidjat, nekom ne ali… sa svojom cijenom je definitivno osudjen na propast!

 5. Krešimir Šantić

  9 ožujka, 2012 kod 5:19 pm

  5+

 6. Purger

  9 ožujka, 2012 kod 5:31 pm

  Ma kakav crni XD… Trebali su ga nazvati ROFL jer to je upravo ono kaj pojava tog auteka izaziva u ljudima! 🙂

 7. Ana Ferenčak

  9 ožujka, 2012 kod 7:31 pm

  Baš super opet naš izumitelj,samo kad bi imao love za proizvodnju, ali neće mu dati Naftaši,jr kako bi se dalje bogatili!!!

 8. Mirko Kuric

  9 ožujka, 2012 kod 7:32 pm

  malo je pretjerana linija.

 9. Vedran Vidov

  9 ožujka, 2012 kod 9:18 pm

  Ana Ferenčak- Zašto bi im naftaši ulagali i otkda su naftaši postali jedini ulagači na ovom svijetu?
  Skupi nekoliko tisuća svojih istomišljenika i uložite svoju ušteđevinu u proizvodnju.

 10. Dino Alberini

  10 ožujka, 2012 kod 8:36 am

  Renault je napravio ružniji ali jeftiniji. Inače, koga zanima, i jugić se može konvertirati u elektromobil, evo primjer za Twingo http://www.everything-ev.com/twingo-conversion-parts-kits-choice-of-systems-p-349.html

 11. Ilija

  10 ožujka, 2012 kod 3:07 pm

  Kakvo je ovo sranje od članka?! Jebena reklama za DM, i doking!!!! Šta niste gore napisali sponzorirani članak, i fajront.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh