Connect with us

Znanost

Matematika i Ekonomija

Hrvatski srednjoškolci ekipno najbolji na matematičkoj olimpijadi u Kopru


U ekipnom natjecanju na matematičkoj olimpijadi u Kopru, završenoj u ponedjeljak, mladi hrvatski matematičari osvojili su prvo mjesto i nagrađeni su zlatnim medaljama, izvijestili su voditelji hrvatske ekipe.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Učenici iz Hrvatske su, kako ističu u priopćenju HINE, bili prvi u konkurenciji iz 10 srednjoeuropskih država – Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Na olimpijadi koja se održala deveti put, Hrvatsku su predstavljali Domagoj Bradač (XV. gimnazija, Zagreb), Josip Kelava (Gimnazija Varaždin), Andrija Mandić (XV. gimnazija, Zagreb), Petar Nizić-Nikolac (XV. gimnazija, Zagreb), Patrik Papac (Gimnazija Dubrovnik), Leon Starešinić (XV. gimnazija, Zagreb).

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva, a ekipa iz Hrvatske ostvarila je zapažen rezultat riješivši posve točno svih osam zadataka, čime su ostvarili maksimalan broj bodova.

U pojedinačnom natjecanju Domagoj Bradač osvojio je zlatnu medalju, Leon Starešinić i Petar Nizić-Nikolac osvojili su srebrne, a Andrija Mandić brončanu medalju.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

17 komentara

17 Comments

 1. Tara Nis

  rujan 1, 2015 kod 4:28 pm

  bravo!!!!

 2. Marina Atlija

  rujan 1, 2015 kod 4:41 pm

  Kolko malo lajkova! A da je neki bedak od nogometaša ili tome sličnih onda bi lakova bilo ne u stotinama nego u tisućama…

 3. Tooma Tomić

  rujan 1, 2015 kod 4:44 pm

  Svaka čast

 4. Zeljka Kozul

  rujan 1, 2015 kod 4:53 pm

 5. Ina Jurić

  rujan 1, 2015 kod 5:24 pm

  o ovom ni slova na tv…sramota…neki dan je vijest bila jbna koza koja bleji na Jadranu….al o ovom ništ….ma tko šiša znanje i matematiku…kao da je sramota biti pametan….

 6. Ivan Jukić

  rujan 1, 2015 kod 5:39 pm

  bravo! samo tako.

 7. Tin Gužvinec

  rujan 1, 2015 kod 6:18 pm

  Samo hrabri i pametni vole matematiku. Svaka čast! A na tv-u nema znanosti/obrazovanja jer ljude to ne stimulira. A posto je sve privatizirano, sve treba profit. Nece staviti u prime-time nesto pametno. To nitko nece gledati=nema novca. Cak ni na kvizevima znanja nema matematickih problema. A matematika je dosla od rijeci mathema, znanje. Bitnije je znati beskorisne cinkenice nego rijesavati probleme. Moje je iskustvo da 80% ljudi mrzi matematiku, mozda i vise. A oni koji ju vole, daleko doguraju.

 8. Zac Amer

  rujan 1, 2015 kod 6:22 pm

  Bravo! No, moram biti malo zločest, ili bolje rećeno iskren; jesu li to oni Nikole Tesle i Einsteini koji su preživjeli učiteljske norijade i čekaju da budu kupljeni od Americanaca i ostalog zapada, jer oni nemaju školarce koji su preživljavali učiteljskđ norijade, njihovi bolji učenici preskaču razrede k’o trkači prepone, baš dobro, jer inaće bi sporiji učenici čitavo školovanje morali živjeti u kompleksu manje vrednosti, jer škoski psiholozi i psihijatri podržavaju učeničko ‘vegetiranje’, baš dobro da podržavaju školsko ‘vegetiranje’, tako da neki ‘ne znaju’ na karti locirati Washington, baš dobro da ‘ne znaju’ locirati Washington, jer kad su demonstracije u Washingtonu, ne znaju gdje trebaju ići! (*ovo je satirični tekst jack) ; ))

 9. Dario Garbin

  rujan 1, 2015 kod 7:58 pm

  Vec sam negdje spomenuo,
  Matematika, informatika, robotika, geografija….svugdje nasi ucenici briljiraju, bez obzira koliko se malo u obrazovanje daje, ali ministrima ocito nije jasno da imamo dobar obrazovni sustav, odlicne nastavnike i vrhunske ucenike.
  Cestitke ucenicima i njihovim mentorima

 10. Igor Marincic

  rujan 1, 2015 kod 9:08 pm

  Bravo mladosti, sve čestitke!

 11. Katerina Keti Zahirovi Marinovic

  rujan 2, 2015 kod 3:43 am

 12. Franko Kuzmamic

  rujan 2, 2015 kod 6:55 am

  odma svih dodatno upisat na vjeronauk…..

 13. Helena Kovačević

  rujan 2, 2015 kod 7:25 am

  uvijek imamo najbolje među najboljima, ali kad biramo VLADAJUĆE, biramo najgore od najgoreg

 14. Nenad Okanović

  rujan 2, 2015 kod 12:15 pm

  BRAVO O OVAKVIMA NEMAJU ŠTA REČI NI VEČERNJI ;NI 24 SATA ;NI JUTARNJI ::::::::……….

 15. Anastazija Vinković Kravaica

  rujan 2, 2015 kod 12:43 pm

  Bravo djeco! Svaka čast! O ovakvoj mladosti treba pisati i izvještavati u medijima, a ne samo o glupostima!

 16. Zrinka Bunic

  rujan 2, 2015 kod 9:47 pm

  Cestitam 🙂

 17. Luce Lucev

  rujan 4, 2015 kod 8:17 am

  Svaka čast dečki , i koliko vidim jednoj curi.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Matematika i Ekonomija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh