Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Hubble je uhvatio zvijezde u pokretu

S masom većom od 10 000 Sunca, smještenom u volumenu promjera od jedva tri svjetlosne godine, klaster masivnih mladih zvijezda u maglici NGC 3603 jedna je od najkompaktnijih zvjezdanih klastera u Mliječnom putu i idealno je mjesto za testiranje teorija o njihovom nastanku.

Tim astronoma, s Max-Planck instituta za astronomiju u Heidelbergu i sa Sveučilišta Cologne, kojeg vodi Wolfgang Brandner (MPIA), želio je pratiti kretanje zvijezda unutar klastera. Takvo istraživanje može otkriti jesu li zvijezde u procesu razmicanja ili se smiruju i smještaju.

Klaster, znan kao NGC 3603 Mladi klaster, 20 000 svjetlosnih godina je udaljen od Sunca što čini mjerenja nevjerojatno teškima. Potrebno je uspoređivati slike koje su snimljene tijekom godina ili čak desetljeća. Teleskop i kamera koja se koristi mora davati oštre slike i mora biti iznimno stabilna tijekom dugih perioda.

Brander i njegovi kolege su shvatili da će Hubble Space Telescope biti najbolji izbor za taj posao. Pronašli su valjane podatke u arhivima za NGC 3603 klaster od srpnja 1997. snimljene pomoću Wide Field Planetary Camera 2 (WFPC2), te su onda napravili svoja promatranja u rujnu 2007. godine koristeći istu kameru i isti set filtera kao u prvotnim promatranjima. Potom je timu trebalo dvije godine da pažljivo analizira i izvuče pouzdane procjene za kretanje zvijezda na slikama.

Boyke Rochau (MPIA), vodeći autor na ovom istraživanju, izvršio je analizu kao dio svoje doktorske disertacije. “Naša mjerenja imaju preciznost od 27 milijuntskih dijelova kutne sekunde po godini. Ovaj sićušni kut odgovara prividnoj debljini ljudske kose koju gledamo s 800 kilometara udaljenosti”, ustvrdio je Rochau.

Na taj zahtjevan način uspjeli su izmjeriti točnu brzinu od više od 800 zvijezda. Otprilike 50 ih je bilo identificirano kao zvijezde koje se nalaze ispred klastera i nevezane su za njega, ali je ostalo više od 700 zvijezda različitih masa i temperatura površine u klasteru. Rezultati kretanja ovih zvijezda iz klastera bili su iznenađujući: ovaj vrlo masivni zvjezdani klaster nije se još smirio. Umjesto toga, brzine zvijezda neovisne su o njihovoj masi i zbog toga još uvijek reflektiraju uvjete koji su postojali kad je klaster nastajao, otprilike prije jednog milijuna godina.

Zvijezde se rađaju kada se gigantski oblaci plina i prašine uruše. U slučajevima poput regije u kojoj se rađaju zvijezde kao što je NGC 3603, gdje je oblak neobično masivan i kompaktan, proces je posebno brz i intenzivan. Većina materije iz oblaka završava koncentrirana unutar užarene mlade zvijezde i klaster zadržava većinu svoje početne gravitacijske privlačnosti. Dugoročno gledano, takvi masivni kompaktni klasteri zvijezda mogu dovesti do razvitka velikih nakupina zvijezda poznatih kao globularni klasteri, čije gusto smještene zvijezde ostaju na okupu zbog gravitacije milijardama godina.

Wolfgang Brandner je dodao: “Ovo je prvi put da smo mogli točno izmjeriti zvjezdano kretanje u tako kompaktnom mladom zvjezdanom klasteru.” Članica tima Andrea Stolte sa Sveučilišta Cologne je dopunila: “Ovo je ključna informacija za astronome koji pokušavaju razumijeti kako su nastali takvi klasteri i kako oni evoluiraju.”

Izvor: ESA/Hubble Information Centre

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Svemirski teleskop Hubble već neko vrijeme pokazuje znakove starosti, ali novi problem se pokazao posebno frustrirajućim. NASA je provela gotovo tjedan dana pokušavajući popraviti...

Svemir

Opservatorij u oribiti ne radi od prošle nedjelje, kad se računalo iz 1980-ih, koje upravlja znanstvenim instrumentima, ugasilo, vjerojatno zbog loše memorijske ploče. Kontrolori...

Planete i mjeseci

Najuočljivija oluja je dobila naziv Great Red Spot.

Zvijezde i Sunce

Pri eksploziji zvijezde, njeni ostaci se miješanju s plinovima i prašinom u svemiru te se stvara prekrasan prizor svemirske vrpce.

Oglašavanje