Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Hubble otkrio peti Plutonov mjesec

Tim američkih astronoma pomoću NASA-inog teleskopa Hubble otkrio je još jedan mjesec u orbiti oko ledenog patuljastog planeta Pluton. Procjenjuje se da je mjesec nepravilnog oblika i promjera od 10 do 24 kilometra, a nalazi se u kružnoj orbiti oko Plutona promjera  93 tisuća kilometara.

“Mjeseci tvore niz lijepo ugniježđenih orbita, nešto poput ruske lutke Babuške”, rekao je Mark Showalter iz instituta SETI u Mountain Viewu u Kaliforniji. Ovo otkriće povećava broj poznatih satelita koji kruže oko Plutona na pet.
Pluton je zanimljiv znanstvenicima koji istražuju kako takav malen planet može imati složenu zbirku satelita. Novo otkriće pruža dodatne dokaze za otkrivanje nastanka i razvitka Plutonovog sustava. Omiljena teorija je da su svi sateliti ostatci sudara između Plutona i još jednog velikog nebeskog tijela iz Kuiperovog pojasa prije nekoliko milijardi godina.

Novo otkriće pomoći će znanstvenicima u upravljanju NASA-inim svemirskim brodom New Horizons koji će proći kroz Plutonov sustav 2015. godine, dok bude obavljao povijesni i dugo očekivani brzi prelet u daleki svijet.
Tim znanstvenika koristi Hubble za promatranje Plutonovog sustava kako bi otkrili potencijalne opasnosti za letjelicu New Horizons. Prolazeći kraj Plutona brzinom od 30 tisuća kilometara na sat, New Horizons bi mogao biti uništen u sudaru s komadima orbitalnog otpada i manje veličine.

“Otkriće tolikih malih mjeseca neizravno upućuje na postojanje puno malih čestica koje neprimijećene vrebaju u Sunčevom sustavu”, rekao je Harold Weaver iz Laboratorija za primijenjenu fiziku na John Hopkins University u Laurelu.
“Pomoću teleskopa Hubble snimamo inventar Plutonovog sustava, što će nam pomoći da za New Horizons odredimo sigurniju putanju”, dodao je Alan Stern iz Southwest Research Institute u Boulderu, glavni istraživač na projektu.

Najveći Plutonov mjesec, Charon, otkriven je 1978. u američkom opservatoriju Naval Observatory u Washingtonu, DC.  Pomoću Hubblea su 2006. otkrivena još dva mala mjeseca Nix i Hydra, a 2011. otkriven je još jedan mjesec, P4.
Posljednji otkriveni mjesec privremeno je označen kao S/2012 (134.340) 1, a otkriven je u devet odvojenih skupova slika snimljenih Hubbleovom širokopojasnom kamerom 3 tijekom lipnja i početkom srpnja ove godine.

4 komentara

4 Comments

 1. Jahac Rumene Kadulje

  20 srpnja, 2012 u 8:25 pm

  Uf blago njima koliko mjeseci imaju. Kad bibrem i kod nas pronašliu još kojega. Svi bi financijski bili spašeni. Zamislite četri mjeseca u jednom? Kolike su to samo ekstra penzije, socijale, naknade…. uf aj….

  • Senad

   21 srpnja, 2012 u 8:07 am

   Pa, napisali su “patuljasti planet”, a to Pluton jeste.

 2. Matej Polutranko

  20 srpnja, 2012 u 8:37 pm

  Znalci ne znaju da Pluton nije planet.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Svemir

SpaceX je utorak poslao božićne darove, poslastice i zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a zauzvrat je također dobio poklon – 100. uspješno slijetanje...

Svemir

Za mjesto astronauta potrebno je ispuniti razne kriterije, a jedan od uvjeta je i odličan vid. Međutim, nažalost, boravak u svemiru utječe na astronaute...

Svemir

NASA-in svemirski teleskop Hubble bio je izvan funkcije od trenutka kad je došlo do problema sa sustavom krajem listopada. Sada je teleskop uspješno ponovno...

Oglašavanje