Connect with us

Znanost

Astronomija

Hubble snimio i četvrti Plutonov mjesec

Hubble je prije tjedan dana napravio nove fotografije patuljastog planeta Plutona i tada su znanstvenici zamijetili novo tijelo u njegovoj orbiti.

Tjedan dana kasnije, Hubble je ponovno snimio planet i otkrio da se oko njega uistinu okreće i četvrti prirodni satelit. Novi Plutonov mjesec dobio je privremeno ime P4 i taj je satelit trenutno najmanji u orbiti oko planeta s promjerom između 13 i 34 kilometra, objavila je NASA.

Plutonov najveći mjesec Charon ima promjer od 1.043 kilometra, dok sateliti Nix i Hydra imaju promjere između 32 i 113 kilometara. Hubble je posljednja dva navedena satelita isto otkrio, ali još 2005. godine.

P4 je potreban otprilike 31 dan na napravi puni krug oko Plutona. Otkriven je sasvim slučajno, jer je Hubble zapravo snimao postoje li tragovi prstenova oko ledenog patuljastog planeta. Novodobiveni podaci pomoći će NASA-i u misiji `New Horizons`, kada će njihova letjelica proletjeti kroz područje oko Plutona 2015. godine.

Izvor: dnevnik.hr

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

9 komentara

9 Comments

 1. Sinisa Milinovic

  srpanj 22, 2011 kod 10:50 am

  planetoid…

 2. Alen Štimac

  srpanj 22, 2011 kod 12:38 pm

  Ajd da mu smislimo ime….. nešto vezano za podzemlje..

 3. Jujuklip Xulumulungox

  srpanj 22, 2011 kod 1:11 pm

  da… perzej…ili “meduza” (zla božica)..da zašto nije žensko ime..moraju muda biti svugdje ili?…a nek se zove onda starogrčki..mudonjopopulus..ili latinski..mudoljaratis:))

 4. Jujuklip Xulumulungox

  srpanj 22, 2011 kod 1:17 pm

  zašto se ne zove recimo samo “Bananko”..:))

 5. Tonči Paravia

  srpanj 22, 2011 kod 2:17 pm

  A di je VENERA –moj planet

 6. Jujuklip Xulumulungox

  srpanj 22, 2011 kod 2:35 pm

  to ko “veljača”..u mjesecima..nebojse neće veliki”Saturn”dobiti ime Marijeta ili Đurđa:)))–a dobro zna se tko je “glava” (bog) kuće (moš mislit)..jel:))

 7. Jujuklip Xulumulungox

  srpanj 22, 2011 kod 2:44 pm

  ..hahaha božica Venera je bila udana za Vulkana i varala ga sa njegovim bratom Marsom???..što i među bogovima bilo vanbračnih izleta??..svašta:)) i još ni planet nije dobio ime po Vulkanu nego “razvratniku” Marsu..em što mu brat ženu krpio em planet dobio ime po bratu..zato on napravio ženu Pandoru za osvetu ljudima??.al brat mu krpio ženu ne ljudi??…i ti bogovi čudaci ili pisci mitologije..kako koji se napušio “vesele trstike”:)))

 8. Jujuklip Xulumulungox

  srpanj 22, 2011 kod 2:52 pm

  a ćaća Vulkanu je Jupiter..tako dosta planeta dobilo imena iz bratskih familija… “familijarne veze”?..i tamo?..ma nije?!….neće valjda davati imena po mojoj babi i njenim kravama ili kojnima…”Pikuša”..”Zekan” itd..i ja pričam gluposti:)))

 9. Mario Miskulin

  srpanj 22, 2011 kod 5:10 pm

  vidi vidi pravi mali sistem nakraju sunčeva sustava nice 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Astronomija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh