Connect with us

Znanost

Foto: David (Michelangelo), Credit: Pixabay

Društvene znanosti

I Michelangelov David bi mogao biti u opasnosti zbog učestalih potresa

Znanstvenici su uočili mikroskopske frakture u zglobovima jednog od najpoznatijih kipova na svijetu – Michelangelova Davida i zbog toga postoji bojazan da bi se kip mogao slomiti ako dođe do jačeg potresa.

Povjesničari umjetnosti traže hitnu akciju zaštite kipa zbog sve učestalijih potresa u Italiji, ali unatoč njihovim naporima vlada još nije izdvojila potrebnu svotu novca. Moguće rješenje za zaštitu kipa se nalazi u postavljanju protu-seizmičkog sloja ispod postojećeg postolja koji bi ublažio destruktivnu moć tektonskih pomicanja.

statue-600489_1920

Kip Davida je nastao u razdoblju između 1501. i 1504. i nalazi se u Firenci u Galleria dell’Academia. Mikrofrakture su se pojavile u zglobovima jer mramorni kip teži 5 tona, a visok je 5 metara. Talijanska vlada je trebala izdvojiti €200,000, ali novac se još nije pojavio.

Za ovaj problem se saznalo prije deset godina kada su znanstvenici sa Sveučilišta Perugia analizirali strukturu Davida. „Nažalost, sav naš trud je uzaludan jer nismo dobili povratnu reakciju“, rekao je inženjer Antonio Borri.

Postavljanje zaštitnog sloja bi se moglo napraviti i bez pomicanja kipa. Zabrinutost raste jer su se za vrijeme nedavnih potresa oštetile brojne povijesne građevine, renesansne crkve i spomenici.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh