Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Identificiran novi mehanizam sa sumljivom ulogom u raku

Ako žene nemaju receptore za prolaktin na stanicama u svojim mliječnim žlijezdama, one neće proizvoditi mlijeko dok doje. Receptori za prolaktin također se nalaze i u drugim organima, uključujući pluća i debelo crijevo.

Jedini problem je taj, što su ti receptori vrsta nekog staničnog ožičenja te kada ih loši uvjeti zajedno spoje, rezultirajući kratki spoj može uzrokovati rak. U novom istraživanju objavljenom 18. listopada 2010.godine, u Proceedings of the Nacional Academy of Science, tim na čelu s istraživačima na Brown University i Rhode Island Hospital identificirao je ključni kemijski proces s kojim stanice s receptorima za prolaktin ponekad mogu napraviti zaokret prema lošem.

Taj ključni korak se zove “acetilacija” – kemijska reakcija unutar stanice, koju pokreće povezivanje nadolazećih hormona prolaktina na receptor. Taj proces može vezati receptore za prolaktin zajedno u strukturu naziva “dimer”. Poput para štapića, ta struktura dimera je upravo pogodna za skupljanje faktora rasta u tijelu, a koja mogu dovesti do nastanka raka, kazao je Eugene J. Chin, profesor asistent kirurgije (istraživanja) u Warren Alpert Medical School of Brown University, smještenom na Rhode Island Hospital.

“Naši rezultati mogu dati važan trag o tome kako razviti lijekove koji bi razbili te dimere receptora u terapiji raka dojke”, rekao je Chin, glavni autor rada koji je također uključivao i istraživače s Zhejiang University School of Medicine u Kini i University of Rochester u Rochesteru, N.Y.Normalno, zajednički pozitivan električni naboj i rezultirajuća međusobna odbojnosti čuva receptore prolaktina da se zajedno spoje. U svojim eksperimentima, tim je otkrio da kada se prolaktin veže na receptore izvan stanice, acetilacija neutralizira naboj koji je na receptorima unutar stanica, dopuštajući molekulama receptora da se drže zajedno, rekao je Chin. Što više receptora prolaktina stanica ima, to je više osjetljivija na problem koji se javlja, rekao je Chin. Pretjerana ekspresija receptora prolaktina u pacijenata povezana je s rakom u njihovoj prošlosti.

Chin, koji je istraživao molekularne osnove raka godinama, rekao je da je vrlo ohrabren otkrivanjem ovog novog koraka. On ukazuje na lijekove, kao što je Herceptin, koji je usmjeren na receptore u borbi protiv raka. “To će biti iznimno važno za rak dojke i druge terapije protiv raka koje ciljaju na receptore.” rekao je znanstvenik. Jedna od mogućnosti će biti razvoj monoklonskih protutijela koji direktno ciljaju receptore prolaktina, dodao je Chin. No mogu se razviti i umjetni spojevi koji bi blokirali pridruživanje receptora u dimere.

Izvor: Brown University

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Istraživači sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini, radeći s vanjskim suradnicima, razvili su mikrorobote koji mijenjaju oblik, a koji su dizajnirani da budu...

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici tvrde da bi tehnologija koja stoji iza cjepiva protiv COVID-19 mogla pomoći i u borbi protiv raka. Istraživači su osmislili cjepivo od dvije...

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Oglašavanje