Connect with us

Znanost

Biotehnologija

Identifikacija osoba skeniranjem šarenice oka s udaljenosti od 12 metara

Već nekoliko godina, istraživači u CyLab centru biometrike sveučilišta Carnegie Mellon (CMU) testiraju sustav prepoznavanja šarenice (irisa) oka, koji može biti upotrijebljen za identifikaciju subjekata i s udaljenosti od 12 metara.

© Cellular Solutions

© Cellular Solutions

Poput sličnih biometričkih tehnologija – otisaka prstiju ili sustava prepoznavanja lica – projekt s Carnegie Mellona koristi matematičke tehnike prepoznavanja obrazaca. Tehnologija uživo grabi slike iz fotografskog ili video sustava i pokreće pretragu kroz bazu podataka kako bi pronašla potencijalno odgovarajući rezultat.

Kao i otisci prstiju, svaka šarenica je jedinstvena – zahvaljujući jako kompleksnim obrascima koji ostaju isti kroz cijeli životni vijek čovjeka. Kamere visoke rezolucije mogu snimiti šarenicu s udaljenosti koristeći svjetlo u blisko infracrvenom pojasu valnih duljina.

Što se tiče provedbe zakona, prepoznavanje šarenice bi se moglo koristiti za identificiranje osumnjičenika s velike udaljenosti i pod različitim uvjetima osvijetljenja. Sustav se može upotrijebiti čak i za uzimanje slika kroz refleksije u ogledalu.

CMU tim je nedavno postavio video u kojem je uspješno testirao sustav u scenariju tipičnog prometnog zaustavljanja. Koristeći dalekosežni skener šarenice sustav je mogao identificirati vozača vozila uzimajući sliku oka preko retrovizora. Rezultat možete vidjeti ispod:

Izvor: Sott

Tražili ste na googlu:

znanost i tehnologija

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

6 komentara

6 Comments

 1. Aquila Chrysaetos

  travanj 14, 2015 kod 1:09 pm

  ma triba in jebat mater,samo nas oce kontrolirat sve vise i vise….

 2. Markovac Nadia

  travanj 14, 2015 kod 1:33 pm

  Da mogu imalo “kontrolirati “,vjerojatno ne bi bilo toliko ubojstava i pljacki svih vrsta,te mi nije jasno zbog cega strah?
  Vecini stanovnika ce se prije dogoditi da ga kidnapiraju za uzimanje organa, nego sto ce sami planirati pljacku? Tko se boji da ce biti identificiran?

  • Grimmjow Jaggerjack

   travanj 14, 2015 kod 9:08 pm

   da nema gladnih i psihicki bolesnih ljudi nebi bilo pljacki i ubojstava… dakle opet su krivi ovi koji nas vec sad kontroliraju

 3. Damjan Kolarek

  travanj 14, 2015 kod 4:57 pm

  bez brige, neće 😉

 4. Tomislav Tomic

  travanj 14, 2015 kod 6:34 pm

  ne oprema se policija neg’ big brother

 5. Markovac Nadia

  travanj 14, 2015 kod 9:22 pm

  Onda nas “lose ” kontroliraju, ili ih psihicki bolesni i gladni ne zanimaju, ….a mozda ih ne zanimamo niti mi?
  😐

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh