Connect with us

Znanost

Psihologija

Igranje akcijskih videoigara poboljšava vizualnu pretragu

Istraživači sa Sveučilišta u Torontu došli su do zaključka da simulacija pucnjave ili vožnje automobila u videoigricama, čak i u kratkom trajanju, poboljšava sposobnost pretrage za metom skrivenom među nevažnim distrakcijama ili ometanjima u složenim scenama.

By Brenden Van Stolk (Own work) [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons

By Brenden Van Stolk (Own work) [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons

“Nedavne studije provedene u različitim laboratorijima, uključujući i naš, pokazale su da igranje pucačkih videoigara pojačava aspekt vizualne pažnje”, izjavio je profesor psihologije Ian Spence. “Ali dosad nitko nije demonstrirao kako je i vizualna pretraga poboljšana.”

Uspješna i točna pretraga važna je za mnoge zadatke. “Neophodna je za pregled prtljage, tumačenje rentgenskih snimaka ili nalaza MRI-ja, interpretiranje satelitskih slika, razotkrivanje kamuflaža ili samo kako bismo pronašli prijatelja u gužvi”, kazao je Spence.

U prvom eksperimentu istraživači su uspoređivali radnje igrača videoigrica i ispitanika koji ne igraju videoigrice na tri zadatka vizualne pretrage i otkrili da su iskusni igrači imali bolje rezultate.

“Ove razlike mogle bi biti rezultat već postojeće superiornosti iskusnih igrača u usporedbi s onima koji izbjegavaju igranje videoigara”, izjavio je Sijing Wu, kandidat za doktoranda u Spenceovom laboratoriju na Odsjeku za psihologiju na Sveučilištu u Torontu i glavni autor studije. “Bio je potreban trening kako bismo utvrdili može li igranje akcijskih videoigara zaista unaprijediti vještine pretrage.”

U drugom eksperimentu, 60 ispitanika koji ranije nisu igrali videoigrice igrali su ukupno deset sati u sesijama od jednog ili dva sata. Nasumično su podijeljeni u tri grupe od dvadeset sudionika: prva skupina je igrala pucačku videoigru u prvom licu Medal of Honor, druga skupina je igrala trkaću videoigricu,Need for Speed i treća, kontrolna skupina je igrala trodimenzionalnu logičku videoigricu Ballance.

“Nakon samo deset sati igranja pucačke ili trkaće igrice, ispitanici su bili brži i točniji pri rješavanju tri zadatka vizualne pretrage”, kazao je Wu. “Ispitanici u kontrolnoj grupi – oni koji su igrali logičku igricu, nisu se poboljšali.”

“Pokazali smo da igranje trkaćih videoigara može razviti iste prednosti kao i igranje pucačkih videoigara”, rekao je Wu. “Ovo bi moglo biti izuzetno važno u situacijama u kojima želimo uvježbavati vještine vizualne pretrage. Trkaće videoigre vjerojatno su prihvatljivije od pucačkih zbog niže razine prikazanog nasilja.”

Izvor: University of Toronto

Carpe diem. Seize the day, boys. Make your lives extraordinary.

9 komentara

9 Comments

 1. Dragan Kukić

  ožujak 27, 2013 kod 7:08 pm

  logičnije hidden objects games al dobro

 2. Gospodin Žulj

  ožujak 27, 2013 kod 7:10 pm

  to ja majci uvijek govorim

 3. Emil Bermanec

  ožujak 27, 2013 kod 7:12 pm

  Hahhahahahah 😀

 4. Karlo Čaki

  ožujak 27, 2013 kod 7:13 pm

  old news. Fps igrice pomazu da prije uocis stvari/osobe

 5. Zeljko Gti Swift

  ožujak 27, 2013 kod 7:17 pm

  god of war

 6. Kristijan Kraljev

  ožujak 27, 2013 kod 7:49 pm

  i onda di smo stali haahahahahah ko trci kroz filmove haahahahahahah ajde stakorcici kad vas to tolko veseli haahahahahah

 7. Kristijan Kraljev

  ožujak 27, 2013 kod 7:54 pm

  i bute kaj prdnuli opet ili haahahahah

 8. Dino Madridista

  ožujak 27, 2013 kod 8:18 pm

  možda potpomažu vizuelnu pretragu,ali koliko vremena uzmu i šta ste sve mogli uraditi za svoj mozak za to vrijeme , puno više nego što od igre dobijaš!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Psihologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh