Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Igranje akcijskih videoigara poboljšava vizualnu pretragu

By Brenden Van Stolk (Own work) [<a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5">CC-BY-SA-2.5</a>], <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ATokyo_Game_Show_2006_-_PS3.jpg">via Wikimedia Commons</a>

Istraživači sa Sveučilišta u Torontu došli su do zaključka da simulacija pucnjave ili vožnje automobila u videoigricama, čak i u kratkom trajanju, poboljšava sposobnost pretrage za metom skrivenom među nevažnim distrakcijama ili ometanjima u složenim scenama.

By Brenden Van Stolk (Own work) [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons

By Brenden Van Stolk (Own work) [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons

“Nedavne studije provedene u različitim laboratorijima, uključujući i naš, pokazale su da igranje pucačkih videoigara pojačava aspekt vizualne pažnje”, izjavio je profesor psihologije Ian Spence. “Ali dosad nitko nije demonstrirao kako je i vizualna pretraga poboljšana.”

Uspješna i točna pretraga važna je za mnoge zadatke. “Neophodna je za pregled prtljage, tumačenje rentgenskih snimaka ili nalaza MRI-ja, interpretiranje satelitskih slika, razotkrivanje kamuflaža ili samo kako bismo pronašli prijatelja u gužvi”, kazao je Spence.

U prvom eksperimentu istraživači su uspoređivali radnje igrača videoigrica i ispitanika koji ne igraju videoigrice na tri zadatka vizualne pretrage i otkrili da su iskusni igrači imali bolje rezultate.

“Ove razlike mogle bi biti rezultat već postojeće superiornosti iskusnih igrača u usporedbi s onima koji izbjegavaju igranje videoigara”, izjavio je Sijing Wu, kandidat za doktoranda u Spenceovom laboratoriju na Odsjeku za psihologiju na Sveučilištu u Torontu i glavni autor studije. “Bio je potreban trening kako bismo utvrdili može li igranje akcijskih videoigara zaista unaprijediti vještine pretrage.”

U drugom eksperimentu, 60 ispitanika koji ranije nisu igrali videoigrice igrali su ukupno deset sati u sesijama od jednog ili dva sata. Nasumično su podijeljeni u tri grupe od dvadeset sudionika: prva skupina je igrala pucačku videoigru u prvom licu Medal of Honor, druga skupina je igrala trkaću videoigricu,Need for Speed i treća, kontrolna skupina je igrala trodimenzionalnu logičku videoigricu Ballance.

“Nakon samo deset sati igranja pucačke ili trkaće igrice, ispitanici su bili brži i točniji pri rješavanju tri zadatka vizualne pretrage”, kazao je Wu. “Ispitanici u kontrolnoj grupi – oni koji su igrali logičku igricu, nisu se poboljšali.”

“Pokazali smo da igranje trkaćih videoigara može razviti iste prednosti kao i igranje pucačkih videoigara”, rekao je Wu. “Ovo bi moglo biti izuzetno važno u situacijama u kojima želimo uvježbavati vještine vizualne pretrage. Trkaće videoigre vjerojatno su prihvatljivije od pucačkih zbog niže razine prikazanog nasilja.”

Izvor: University of Toronto

9 komentara

9 Comments

 1. Dragan Kukić

  27 ožujka, 2013 u 7:08 pm

  logičnije hidden objects games al dobro

 2. Gospodin Žulj

  27 ožujka, 2013 u 7:10 pm

  to ja majci uvijek govorim

 3. Emil Bermanec

  27 ožujka, 2013 u 7:12 pm

  Hahhahahahah 😀

 4. Karlo Čaki

  27 ožujka, 2013 u 7:13 pm

  old news. Fps igrice pomazu da prije uocis stvari/osobe

 5. Zeljko Gti Swift

  27 ožujka, 2013 u 7:17 pm

  god of war

 6. Kristijan Kraljev

  27 ožujka, 2013 u 7:49 pm

  i onda di smo stali haahahahahah ko trci kroz filmove haahahahahahah ajde stakorcici kad vas to tolko veseli haahahahahah

 7. Kristijan Kraljev

  27 ožujka, 2013 u 7:54 pm

  i bute kaj prdnuli opet ili haahahahah

 8. Dino Madridista

  27 ožujka, 2013 u 8:18 pm

  možda potpomažu vizuelnu pretragu,ali koliko vremena uzmu i šta ste sve mogli uraditi za svoj mozak za to vrijeme , puno više nego što od igre dobijaš!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Ako igrate LOL ili DOTA 2, mogli biste biti inteligentniji od igrača drugih video igrica. Znanstvenici su dokazali da su ove dvije igrice sličnije...

Tehnologija

Znanstvenici s Tehnološkog institua Georgia razvili su tehniku za treniranje sustava umjetne inteligencije kako bi sami mogli kreirati videoigre. Dodijeljeni UI sustav – ili...

Računarstvo i internet

Mala neovisna tvrtka Hello Games razvila je novi sci-fi naslov No Man’s Sky (Ničije nebo), u kojoj ima toliko planeta da bi Vam bilo...

Psihologija

Rasprave o tome mogu li video igre potaknuti nasilje nisu nove. Nova studija tvrdi da ljudi koji igraju video igrice iz perspektive negativca u stvarnom...

Oglašavanje