Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Igranje Tetrisa učinkovito u sprečavanju PTSP-a

Igranje Tetrisa u bolnici samo nekoliko sati nakon doživljene automobilske nesreće može pridonijeti sprečavanju pojave posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), pokazalo je novo istraživanje švedskih i britanskih znanstvenika.

Znanstvenici su istraživanje proveli na sedamdesetjednoj osobi, žrtvi automobilske nesreće dok su čekale liječničku obradu na bolničkom odjelu hitne službe.

Od polovine pacijenata su tražili da se nakratko prisjete nesreće te da potom počnu igrati tetris, jednu od najpopularnijih videoigara u kojoj igrač slaže blokove raznih boja i oblika. Naziv joj proizlazi iz grčkog prefiksa “tetra” (četiri) jer se svi dijelovi sastoje od četiri segmenta i tenisa.

Druga grupa dobila je zadaću da se pokuša opustiti kompjutorskim igrama baziranim na riječima.

Znanstvenici sa švedskog Instituta Karolinska i Oxfordskog sveučilišta ustanovili su da su pacijenti koji su igrali Tetris doživjeli manje ponovljenih sjećanja ili flashbackova. Naime, jedan od simptoma PTSP-a je učestalo ponavljanje misli povezanih s traumatičnim iskustvom.

Rezultati istraživanja, objavljeni u zadnjem broju časopisa Molecular Psychiatry pokazali su da igranje tetrisa ubrzo nakon traumatičnog iskustva smanjuje broj misli povezanih s neugodnim događajem skrećući pozornost mozga s tog događaja te mijenja način na koji se potresna sjećanja pohranjuju.

Zaključili su i da je igranje Tetrisa učinkovitije u odnosu na druge videoigre, poput onih koje se oslanjaju na trivijalnosti ili jezične vještine. Razlog tomu je vjerojatno taj što upravo tetris aktivira različita područja mozga.

Ustanovljeno je da se PTSP, vrsta anksioznog poremećaja, razvila kod svake četvrte osobe koja je doživjela automobilsku nesreću.

Tvorac igre je u lipnju 1984. bio ruski znanstvenik Aleksej Pažitnov koji je radio kao programer u računalnom centru Sovjetske akademije znanosti. Tetris je spoj računalne igre i njegova omiljenog sporta – tenisa.

1 komentar

1 komentar

  1. Zoran Ferenčić

    2 travnja, 2017 u 7:19 pm

    Pa ovo preporućuju psihijatri, a to je i gore na odjelu psihijatrije i radna terapija…..

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihijatrija

Osobe koje nakon masovnih ubojstava ili prirodnih katastrofa neprekidno u medijima prate njihov razvoj imaju veću vjerojatnost za nastanak simptoma posttraumatskog stresa mjesecima kasnije....

Psihijatrija

Dobrobit za mentalno zdravlje

Oboljenja i poremećaji

Rezultati velike desetogodišnje studije

Oboljenja i poremećaji

Uskoro bi se PTSP (posttraumatski stresni poremećaj) mogao dijagnosticirati jednostavnim krvnim pretragama. Znanstvenici sa Sveučilišta u Maastrichtu u Nizozemskoj su u svojim istraživanjima otkrili...

Oglašavanje