Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Alternativna medicina

Iluzija o detoksifikaciji

Verzija koju nudi alternativna medicina kao detoksifikaciju ima stvarne nuspojave koje nadmašuju njene zamišljene prednosti.

U medicini termin “detoksifikacija” koristi se za proces odvikavanja osobe od ovisnosti o drogama. U alternativnoj medicini termin se koristi za tretman kojim se tijelo oslobađa od otrova.

Alternativna detoksifikacija je sve probitačnija i dolazi u mnogim oblicima, bilo pomoću prehrane, dodataka parnim kupkama ili svijeća za uši. Zajednička im je postavka da se tijelo može stimulirati da izbaci otrove. Tvrdi se da, ako ne napravimo te tretmane, otrov u tijelu će se taložiti i prouzročit će loše zdravlje. Ipak, takve pretpostavke mogu biti pogrešne i opasne.

Osim u slučaju da je netko teško bolestan, za eliminaciju toksina iz tijela brine se nekoliko organa: primjerice bubrezi, jetra, pluća, koža ili crijeva. U tijelu zdrave osobe ovaj sustav već funkcionira na optimalnoj razini. Zagovornici alternativnog detoksa nisu bili u stanju pokazati da njihovi tretmani u tijelu smanjuju razinu bilo kojeg toksina, iako su takve studije relativno jednostavne za provođenje. Odredi se otrov, izmjeri njegova razina prije i nakon tretmana i usporede se očitanja. Zašto onda ne postoje takve studije? Vjerojatno zato što promotori znaju da rezultati ne bi potvrdili njihove pretpostavke, što bi bilo loše za biznis.

Koncept detoksifikacije nije samo pogrešan, već je i opasan. On implicira da se možemo upuštati u prekomjerno konzumiranje toksina, a onda povratiti ravnotežu tretmanima detoksifikacije. Ova poruka pravi je poticaj za nezdrav način života i stvaranje uvjerenja da si ne možemo naštetiti.

Jedna vrsta detoksifikacije koja je izuzetno popularna je ispiranje crijeva. U konvencionalnoj medicini ova tehnika koristi se primjerice za čiščenje crijeva prije kirurških zahvata. Promoviraju je organizacije i slavne osobe koje zagovaraju alternativu i preporučuju za širok spektar indikacija – alkoholizam, alergije, artritis, astma, bol u leđima, zadah iz usta, nadutost, umor, glavobolju… Moglo bi se nabrajati unedogled. Međutim, ne postoje valjani dokazi proizašli iz kontroliranih ispitivanja koji bi pokazali da ispiranje crijeva vodom utječe na smanjenje razine otrova u tijelu. Niti jedna od brojnih tvrdnji od strane terapeuta i njihovih organizacija nije potkrijepljena valjanim dokazima.

Postoji nekoliko argumenata koji govore protiv ovog tretmana. Percipirana korist nakon tretmana utemeljena je na krivom dojmu. Čak i gubitak težine je lažan – tijelo gubi težinu sadržaja crijeva, a težina samog tijela ostaje ista. Štoviše, postoje i određeni rizici ispiranja crijeva. Popratni učinci mogu biti mučnina, povraćanje, proljev, živčani poremećaji, grčevi i iritacije, kao i gubitak elektrolita, intoksikacija vodom, perforacije crijeva i infekcije, zatajenje bubrega, pankreatitis ili zatajenje srca. Pitanje je i kako utječe voda na korisne bakterije u našim crijevima. Iako su teške nuspojave rijetke, to još uvijek ne mora značiti da nedostatak istinske koristi od irigacije ne nadilazi prednosti tretmana. Posljednjih godina napravljen je niz studija koje potvrđuju da “nisu nađeni znanstveni dokazi koji podržavaju postojanje ove prakse”.

Izvor: TheGuardian

9 komentara

9 Comments

 1. Mateja Aladenić

  28 kolovoza, 2013 u 1:21 pm

  Jos jedan dokaz koliko ljudi razmisljaju svojom glavom!!

 2. Andrea Radic

  28 kolovoza, 2013 u 1:34 pm

  Ne valja ni u cemu pretjerivati

 3. Ana Babic

  28 kolovoza, 2013 u 1:50 pm

  ima tu argumenata o kojima bi se dalo diskutirati, ali glup je onaj: nema nikakvih klinickih studija na tu temu, i to znaci da to ne valja. Prvo, da su nase babe cekale klinicke studije da dici namazu noge alkoholom kad imaju fibru, ne bi daleko stigle. Drugo, klinicke studije uzasno puno kostaju i za to pare imaju jedino farma kompanije. Zato i ne postoje klinicke studije o alternativnim metodama, il o cak manje alternativnim kao sto je ishrana. Nazalost, if i might add…

 4. Vesna Mandic

  28 kolovoza, 2013 u 2:00 pm

  Ja sam ( istini za volju davnih dana ) učila o DETOKSIKACIJI ….a ne DETOKSIFIKACIJI…… da li me s razlogom iritira ovaj drugi izraz ili je i taj drugi ispravan?

 5. Hrvoje Hančević-Grabić

  28 kolovoza, 2013 u 2:08 pm

  Ako problem mirisa iz usta rjesavaju ispiranjem crijeva – onda su to i zasluzili, hehehe… 🙂

 6. overhaul

  28 kolovoza, 2013 u 4:54 pm

  Ana Babic, stavljaš totalno nevezane usporedbe, i kliničke studije detoksifikacije NE koštaju puno, IMA IH i prilčno su jednostavne, što je opisano u tekstu. I dokazano je da “detox” normalnom čovjeku ne koristi, jer ima vlastite bubrege, jetru, znojenje razvijene kroz milijune godina za tu namjenu.
  http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/detox_overview.html
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7808348.stm
  Ono što je objašnjeno u tekstu je da te studije namjerno ne rade i ne navode oni koji prodaju maglu, iz razumljivih razloga- jer ih zakon na to ne sili i jer im rezultati nebi išli u korist. No, tzv. “detox dijeta” ima nekih pozitivnih stvari koje utječu na organizam – izbacuje se hidrogenizirana industrijska mast, glukozni sirupi, povećava unos čiste vode i ukupno se unosi kontrolirano manje kalorija (a i preporuča prestanak pušenja, i zabranjuje unos alkohola uz više kretanja) što pomaže onima koji su prije toga bili u nezdravom načinu života popraćenog prehranom fastfoodsmećem. No to nije direktno povezano sa nikakvim “detoksifikacijama”.

 7. Srecko Krizic

  28 kolovoza, 2013 u 3:55 pm

  ovo su teze gluposti ……

 8. baggy

  29 kolovoza, 2013 u 4:45 pm

  Isto tako nije nikad dokazana pandemije španjolske gripe 1918-1919 pa nas i dan danas uvjeravaju da nas cijepe kako bi nas zaštitili da se slučaj ne ponovi….virus nikad nije izoliran, svi su umrli od bakterijske infekcije gornjih dišnih puteva,(što je dokazano autopsijama i evidentirano) vjerojatno izazvane upalom pluča koju ljudi
  nisu mogli preboljeti jer su tih godina masovno reklamirali, uvodili i koristili aspirin koji drastično smanjuje imunitet…Eto, od silnih informacija trebalo bi znati sve pa onda odvagnuti u svojoj glavi koju prihvatiti, uvijek postoji neka skrivena činjenica. Sasvim dovoljno da te u najmanju ruku izludi jer gdje god se okreneš čeka te nešto što ne valja! Sve mi više izgleda da nam silan napredak znanosti u cjelini više šteti nego koristi.

 9. Ana Alessio

  30 kolovoza, 2013 u 3:22 pm

  Zbog ovog članka upravo ste zaradili unlike.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje