Connect with us

Znanost

Elektronika

„Iluzijski premazi” moguća su futuristička kamuflaža

Credit: Zhihao Jiang/Penn State

Umjesto korištenja nevidljvih plašteva kako bi se predmeti sakrili od razotkrivanja, tzv. „iluzijski premazi” mogli bi sakriti stvari od pogleda tako da izgledaju kao nešto sasvim drugo, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Advanced Functional Materials. Ti iluzijski premazi mogli bi pomoći vojnicima ili špijunima da sakriju antene i senzore postavljene za nadziranje s udaljenosti, dopuštajući uređajima da skeniraju vanjski svijet.

Nevidljive plašteve, dosad samo spomenute u Star Treku i Harryju Potteru kao dio znanstvene fantastike, pokreću svjetlosni valovi koji se nalaze oko objekta, tako da se valovi gibaju oko njihove originalne putanje baš kao da ih ništa ne blokira. Također, moguće je koristiti i uređaje koji prikrivaju druge vrste valova, poput akustičnih valova koji se koriste u sonarima. Ali postoji jedan problem s nevidljivim plaštevima – izoliraju sve što se nalazi u blizini. To znači da bi „čin sakrivanja spriječio antene ili senzor od komuniciranja s vanjskim svijetom”, rekao je autor studije Zhi Hao Jiang, inženjer elektrotehnike sa Sveučilišta Pennsylvania.

Umjesto toga, znanstvenici su osmislili „iluzijski premaz” – fleksibilni, lagani materijal koji može učiniti da bilo koja stvar izgleda kao nešto drugo od onoga što zapravo je. Znanstvenici su svoja istraživanja započeli s tankim pločama od kompozitnog materijala koji se sastoji od staklenih vlakana i teflona. Te ploče pokrivene su bakrenim trakama koje djeluju u interakciji s kompozitnim materijalom kako bi „razbile” radiovalove na vrlo precizan način. Trake su duboke samo 35 mikrona i široke između 300 – 500 mikrona (za usporedbu, prosječna širina ljudske kose je 100 mikrona).

Nadalje, znanstvenici su uzimali bilo koji predmet koji su htjeli sakriti, koristeći separator – zrak ili pjenu. Konačno, primijenili su premaz. Ovisno o bakrenim obrascima koji se koriste, istraživači su mogli napraviti bakrene antene ili senzore koji, kada su skenirani radiovalovima, izgledaju kao silikon ili teflon. Također, napravili su i da teflonski cilindar izgleda kao metalni objekt.Ovi iluzijski premazi jednog dana bi mogli pomoći u zaštiti sve vrste opreme od zalutalih ili namjernih elektromagnetskih smetnji, ali i u zaštiti antena i senzora od otkrića neprijateljskih snaga. Primjerice, mogli bi se omogućiti višeantenski nizovi „gdje na jednu antenu neće utjecati prisutnost drugih antena, čak i kada su smještene vrlo blizu jedna drugoj, odnosno, senzori će elektromagnetski ostati prikriveni, ali će i dalje imati svoju senzornu funkcionalnost”, dodao je Douglas Werner, koautor studije. Također, takvi premazi mogli bi pomoći i radio signalima pri poboljšanju telekomunikacija.

Izvor: LiveScience

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

1 komentar

1 komentar

  1. Ivan Ilić

    prosinac 27, 2014 kod 10:09 pm

    Glupost

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Elektronika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh