Connect with us

Znanost

Incest u gnijezdu pogađa mužjake

Biljke i životinje

Incest u gnijezdu pogađa mužjake

Manje mužjaka nego ženki preživljava negativne učinke inbreedinga u ponovo uvedenoj populaciji rijetke ptice Novog Zelanda, govori se u novom istraživanju objavljenom u Proceedings of the Royal Society B.

Proučavanje populacije ugroženog novozelandskog hihi, istraživači iz Zoological Society of London utvrdili su da je stopa preživljavanja mužjaka bila 24 posto niža nego njihovih sestara tijekom ranog razvoja, te kao pilića. Istraživači su analizirali 98 kandži na otoku Tiritiri Matangi, otoku do istočne obale Novog Zelanda na kojem nema predatora, gdje je populacija od 51 hihi ponovno uvedena između 1995. i 1996. godine. Također su otkrili da i za mužjake i ženke, 35 posto snesenih jaja nije se izleglo u usporedbi s prosjekom od samo 10 posto neuspješnog izlijeganja u vrsta koje su u prirodi uzgojene.

Glavna autorica dr. Patricia Brekke, iz Zoological Society of London, kaže: “Naši rezultati pokazuju da inbreeding može imati ozbiljne posljedice za dugoročni opstanak ponovno uvedenih vrsta.” Ona dodaje: “Najveći problem s kojim se suočavamo danas je pronalaženje pogodnih staništa za potporu dovoljno velikih populacija, a to bi značilo da inbreeding više ne bi bio problem. U slučaju hihi, opcije su ograničene.”

Istraživači vjeruju da je veća osjetljivost mužjaka hihi zbog stresa kojim oni prolaze tijekom ranog razvoja. Hihi mužjaci su teži od svojih sestara u mlađoj dobi te će narasti veći i teži do vremena njihova stvaranja gnijezda. Ova brza stopa rasta, u kombinaciji s hormonalnim promjenama, može biti faktor koji doprinosi njihovoj niskoj stopi preživljavanja. Koautor dr. John Ewen kaže: “Ponovno uvođenje rijetkih vrsta sve je uobičajenija konzervacijska strategija, ali moramo uzeti u obzir dugoročne posljedice našeg upravljanja. Jedna je mogućnost pokretanje genetičkog toka između izoliranih malih populacija hihi premještanjem pojedinačnih ptica, ali to je intenzivan rad i zahtijeva znatnu predanost. ”

On dodaje: “Situacija s kojom se suočavamo s hihi naglašava potrebu za dugoročnu perspektivu kada se koristi ponovno uvođenje kao strategija za osiguranje opstanka ugroženih vrsta.” Novozelandski otok Little Barrier trenutno ima samo samoodrživu i preostalu populaciju hihi. Istraživači će nastaviti raditi s lokalnim Department of Conservation and NGOs kako bi upravljali premještenim populacijama.

Izvor: Zoological Society of London

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh