Connect with us

Znanost

Infekcija mokraćnog trakta

Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Infekcija mokraćnog trakta

Ako ste žena, vaše šanse za dobivanje infekcije mokraćnog sustava su visoke; Mnoge žene imaju kronične infekcije koje traju godinama.

Što uzrokuje infekciju kod žena?

Prilikom odlaska na toalet važno je znati važnost brisanja od naprijed prema natrag. To je bitno zato što se uretra – cijev koja prenosi urin iz mokraćnog mjehura prema vanjskoj strani tijela – nalazi blizu anusa. Bakterije iz debelog crijeva, kao što je E. coli, su u savršenom položaju da pobjegnu iz anusa i napadnu mokraćnu cijev. Od tamo mogu putovati do mjehura, a ako se infekcija ne liječi, nastavit do bubrega. Žene mogu biti posebno sklone ovoj infekciji  jer imaju kraće uretre, što bakterijama omogućava brzi pristup mokraćnom mjehuru. Spolni odnos može također uvesti bakterije u mokraćni trakt.

Simptomi

 • Osjećaj peckanja kod uriniranja
 • Česti ili intenzivna potreba za mokrenjem, i ako mokrite u vrlo malim količinama
 • Bol ili pritisak u leđima ili donjem dijelu trbuha*tamni ili krvavi urin čudnoga mirisa
 • Osjećate se umorno*groznica  (znak da je infekcija možda došla do bubrega)

Ako sumnjate da imate infekciju mokraćnog sustava, obratite se liječniku. Od vas će se tražiti da donesete uzorak urina koji će biti testiran na prisutnost bakterija koje uzrokuju infekciju.

Kako se pristupa liječenju ? Antibioticima. Obavezno je provest antibiotsku terapiju do kraja, čak i nakon što se počnete osjećati bolje. Važno je piti puno puno vode kako biste izmokrili bakterije iz vašeg tijela. Vaš liječnik može propisati lijek za ublažavanje boli.Studije o učinkovitosti soka brusnice za prevenciju ili liječenje infekcije dale su mješovite rezultate. Ova crvena bobica sadrži tanin koji sprječava bakteriju E. coli – najčešći uzrok infekcija mokraćnog sustava – od lijepljenja na zidove mjehura.

1 od 5 žena dobiti će infekciju mokraćnog sustava i drugi put. U većini slučajeva, krivac je druga vrsta bakterija. No, neke vrste mogu ući u tijelo i stvoriti koloniju bakterija otpornih na  antibiotike i imunološki sustava. Neke žene imaju genetsku predispoziciju za ovu infekciju, dok druge imaju abnormalnosti u strukturi njihovog mokraćnog sustava, što ih čini osjetljivijima na infekciju. Žene s dijabetesom imaju veći rizik, jer ih njihov kompromitirani imunološki sustav čine manje sposobnima za borbu protiv infekcija. Povećani je  rizik u trudnoći, kod oboljelih od multiple skleroze i sve što utječe na protok urina, kao što su bubrežni kamenci, moždani udar i ozljeda leđne moždine.

Ako godišnje imate infekciju urinarnog trakta 3 ili više puta, zamolite svog liječnika da vam preporuči poseban plan liječenja.

Neke mogućnosti liječenja uključuju:

 • Uzimanje niske doze antibiotika tijekom duljeg razdoblja kako bi se spriječilo ponovljanje infekcije
 • Uzimanje jedne doze antibiotika nakon spolnog odnosa, što je uobičajeni pokretač infekcije
 • Uzimanje antibiotika na 1 ili 2 dana svaki put kada se pojave simptomi

Korištenje kompleta za testiranje kod urina pri početku simptoma Testovi, koji su dostupni bez recepta, mogu vam pomoći da odredite trebate li nazvati svog liječnika. Ako ste na antibioticima, možete provjeriti jesu li izliječili infekciju (iako još trebate završiti ciklus antibiotika). Obratite se svom liječniku ako je test pozitivan ili ako se simptomi nastavljaju, unatoč negativnom rezultatu testiranja.

Kako spriječiti ponovnu infekciju UTI-a ?

 • Ispraznite mokraćni mjehur čim osjetite potrebu; nemojte žuriti, i budite sigurni da ste potpuno ispraznili mjehur
 • Brišite se od naprijed prema nazad
 • Pijte puno vode
 • Izaberite tuš umjesto kade
 • Držite se daleko od ženskih higijenskih sprejeva, mirisnih tuševa i mirisnih proizvoda za kupanje – samo povećavaju iritaciju.
 • Očistite genitalno područje prije spolnog odnosa
 • Urinirajte nakon spolnog odnosa kako biste ispirali bakterije koje su možda ušle u uretru.
 • Ako koristite dijafragmu ili kondome, razmislite o prebacivanju na drugu metodu. Diafragma mogu povećati rast bakterija, dok kondomi mogu izazvati iritaciju.
 • Osušite u potpunosti područje genitalija nakon tuširanja te nosite pamučno donje rublje.
 • Izbjegavajte uske traperice i najlonsko donje rublje.

 

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh