Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Infracrvena digitalna holografija omogućava vatrogascima da vide kroz vatru

Vatrogasci stavljaju svoj život na kocku u jednom od najopasnijih uvjeta na Zemlji. Jedan od tih izazova je svakako i gledanje kroz gusti dim i vatru u potrazi za ljudima kojima treba pomoć. Tim talijanskih istraživača razvio je novu tehniku slike koja koristi infracrvenu digitalnu holografiju kako bi zavirili u kaotične uvjete i vidjeli skrivene detalje koji mogu spasiti živote.

(Credit: Optics Express)

Studija je objavljena u časopisu Optics Express objavljenom 26. veljače.

Vatrogasci trenutno koriste infracrvenu tehnologiju u kamerama koja im omogućuje da vide kroz dim. Ipak, snažna infracrvena radijacija koju emitiraju plamenovi ometa rad ovih instrumenata i njihovih osjetljivih senzora pa je njihova upotreba ograničena.  No, istraživači su sada razvili posebnu tehniku koja ne koristi leće i omogućuje uređaju da podnese veliku količinu radijacije u okolini koja vrvi vatrom i dimom.

“Infracrvene kamere ne mogu vidjeti ljude iza plamena jer im je potrebna zoom leća koja koncentrira zrake na senzoru i kreira sliku”, rekao je Pietro Ferraro s Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) Istituto Nazionale di Ottica u Italiji. “Eliminirajući tu potrebu za zoom lećama možemo izbjeći taj problem.”

“Posjedujemo tehnologiju koju mogu iskoristiti spasioci i vatrogasci na mjestu požara tako da kroz vatru i dim vide žrtve. Prvi smo put demonstrirali da možemo uloviti holografsku snimku žive osobe čak i kada se kreće”, rekao je Ferraro.

Holografija je stvaranje 3-D slike nekog objekta. Kako bismo stvorili hologram poput onih na kreditnim karticama, laserski snop podijeljen je na dva snopa – objektni i referentni. Objektni snop rasvjetljava objekt koji se prikazuje. Kada se reflektirani objektni snop i referentni snop ponovno spoje, daju 3-D sliku.  Novom tehnologijom snop infracrvenog svjetla raspršuje se po cijeloj prostoriji. Za razliku od normalnog, vidljivog svjetla koji ne može prodrijeti kroz dim i vatru, infracrvene zrake nesmetano prolaze kroz njih. Infracrveno svjetlo reflektira se o bilo koji objekt ili osobu u prostoriji, a informacije koje sadrži reflektirano svjetlo bilježi holografski uređaj. Potom se dekodiraju kako bi se vidjeli objekti iza vatre i dima. Rezultat je izravna, 3-D snimka prostorije i svega u njoj.

Sljedeći korak znanstvenika na ovom području je razvoj prijenosnog tronožnog sustava koji ima i laser i infracrvenu kameru, a taj bi se sustav mogao ugraditi i u tunele ili zgrade.

Osim za spašavanje žrtava požara, ova tehnologija mogla bi se iskoristiti i na području biomedicine poput praćenja disanja, pulsa te mjerenja i analiziranja različitih deformacija tijela kao posljedica vježbanja. “Usmjereni smo na daljnji razvoj ove tehnologije i širenja njene uporabe u svrhu spašavanja ljudskih života”, rekao je Ferraro.

Izvor: Optical Society of America

2 komentara

2 Comments

  1. Damir Daut´ovic

    10 ožujka, 2013 u 5:32 pm

    vatru gasi,brata spasi

  2. Ivana Kali

    10 ožujka, 2013 u 6:17 pm

    prije ce to vojska koristit za oduzimanje zivota nego vatrogasci za spasavanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Fizika

Hologrami su čudesne slike koje izgledaju kao da imaju dubinu poput pravih predmeta. Gledamo li naprimjer, hologram kocke i okrećemo li ga na jednu...

Znanost

Vatrogasci bi uskoro požare mogli gasiti zvukom ako zaživi izum dvojice studenata iz Virginije. Aparat za gašenje vatre Vieta Trana i Setha Robertsona izgleda...

Svemir

Svi smo viđali filmove u kojima vatra gori u dubinama svemira, a većina vjerojatno u filmu „Gravitacija” iz 2013. godine, u kojem se, osim...

Zemlja

Stručnjaci imaju neobičan prijedlog za Kaliforniju

Oglašavanje