Connect with us

Znanost

Geografija i geologija

Ispod rijeke u Tibetu otkriven drevni kanjon


Yarlung Tsangpo rijeka u Tibet / Credit: Wikimedia

Yarlung Tsangpo rijeka u Tibetu / Credit: Wikimedia

Oduvijek smo mislili kako su kanjone oblikovale rijeke, kao što je primjerice rijeka Colorado učinila s Grand Canyonom, stoga nas najnovije otkriće u najmanju ruku začuđuje. Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu Science, znanstvenici s Caltech-a (California Institute of Technology) otkrili su golemi drevni kanjon koji leži zakopan ispod današnje rijeke koja presijeca Himalaje u Tibetu.

Taj drevni kanjon nalazi se na više od tisuću metara dubine ispod rijeke Yarlung Tsangpo, a najvjerojatnije ga je oblikovala prethodna rijeka koja je tuda prolazila prije 3-7 milijuna godina. „Bio sam  vrlo iznenađen kada su mi moji kolege Jing Liu-Zeng i Dirk Scherler pokazali dokaze o postojanju ovog kanjona na području južnog Tibeta. Bilo je nevjerojatno vidjeti da je jednom rijeka bila toliko duboko urezana u tibetansku visoravan”, rekao je profesor geologije na Caltechu Jean-Philippe Avouac.

Drevna rijeka postojala je na tom mjestu prije oko 3 milijuna godina, no u to vrijeme nije imala nikakvog utjecaja na Himalaje. Međutim, indijske i euroazijske ploče nastavile su se sudarati i gurnule su planinski masiv prema sjeveru, što je imalo utjecaja i na rijeku. Odjednom, prije otprilike 2,5 milijuna godina dio planine počeo se ubrzano podizati pregrađujući rijeku, zbog čega se kanjon naknadno ispunio sedimentom.

Znanstvenici su analizirali podatke prikupljene na pet različitih lokacija duž rijeke Yarlung Tsangpo. Na nekoliko mjesta otkriveni su sedimentni konglomerati, te šljunak i veće kamenje,  a na dubini od oko 800 metara pronađeni su temelji. To dokazuje da je rijeka jednom bila duboko urezana u visoravan, a upravo to otkriće moglo bi natjerati geologe da promisle o pretpostavkama koje kazuju kako su se formirale klisure Himalaje.

Izvor: Discovery

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

1 komentar

1 komentar

  1. Mirko Jankovic

    studeni 27, 2014 kod 4:35 pm

    zanimljivo, dali je drvo Hrast ?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh