Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Istraživači projektirali zrelu matičnu stanicu koja ne stari

Biomedicinski istraživači na University at Buffalo projektirali su zrele matične stanice koje znanstvenici kontinuirano mogu uzgajati u kulturi i to je otkriće koje bi moglo ubrzati razvoj troškovno isplativijih načina liječenja bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, poremećaje imunološkog sustava i neurodegenerativne bolesti.

UB znanstvenici stvorili su nove stanične linije – pod nazivom “MSC Universal” – genetički mijenjajući mezenhimalne matične stanice, koje se nalaze u koštanoj srži i mogu diferencirati u tipove stanica, uključujući kosti, hrskavice, mišiće, masti i beta stanice gušterače. Znanstvenici kažu da otkriće nadilazi frustrirajuće prepreke u napretku područja regenerativne medicine: Poteškoća pri uzgoju zrelih matičnih stanica za kliničke primjene. Zbog toga što mezenhimalne matične stanice imaju ograničen životni vijek u laboratorijskim kulturama, znanstvenici i liječnici koji su koristili stanice u istraživanju i liječenju morali su se kontinuirano snabdijevati sa novim uzorcima iz dobrovoljnih darivatelja koštane srži, proces koji je i skup i zahtijeva mnogo vremena. Osim toga, mezenhimalne matične stanice iz različitih donatora se mogu razlikovati u načinu djelovanja.

Stanice koje su UB istraživači modificirali ne pokazuju znakove starenja u kulturi, a inače čini se da djeluju kao regularne mezenhimalne matične stanice – a uključilo je i prenošenje terapijskih prednosti s istraživanja o bolestima srca u životinja. Unatoč njihovoj sklonosti da se umnožavaju u laboratoriju, MSC-Universal stanice nisu formirale tumore kod testiranja na životinjama.

“Naše istraživanje matičnih stanica je vođeno samom primjenom”, kaže Techung Lee, dr.sc., UB izvanredni profesor biokemije i biomedicinskog inženjeringa u School of Medicine and Biomedical Sciences te School of Engineering and Applied Sciences, koji je vodio projekt. “Ako želite napraviti terapiju matičnim stanicama koja je izvediva, pristupačna i ponovljiva, znate da morate prevladati nekoliko prepreka. Dio problema u našoj industriji zdravstvene zaštite je to da imate terapije, ali one često imaju prevelik trošak. U slučaju tretmana s matičnim stanicama, izoliranje matičnih stanica je vrlo skupo. Stanice koje smo mi projektirali kontinuirano rastu u laboratoriju, a što zapravo snizuje cijenu tretmana.”

UB je podnio zahtjev za patent kako bi zaštitio Leeovo otkriće, a sveučilišni Office of Science, Technology Transfer and Economic Outreach (UB STOR) razmatra o potencijalnim ugovorima za licence s tvrtkama zainteresiranim za komercijalizaciju MSC-Universal. Matične stanice pomažu u regeneraciji i popravku oštećenog tkiva, prvenstveno otpuštajući faktore rasta koji potiču postojeće stanice u ljudskom tijelu na djelovanje i rast. Leeov rad u tijeku pokazuje da ta osobina, čini popravak oštećenog tkiva ubrizgavanjem mezenhimalnih matičnih stanica u skeletne mišiće izvedivim, a što je manje invazivna procedura od ubrizgavanja stanica izravno u organ koji zahtijeva popravak. U modelnom glodavcu sa zatajenjem srca, Lee i suradnici pokazali su da je intramuskularna isporuka mezenhimalnih matičnih stanica poboljšala funkciju srčanih komora i smanjila formiranje tkivnih ožiljaka.

Komercijalizacijski menadžer UB STOR-a Michael Fowler vjeruje da bi MSC-Universal mogao biti ključ za dolazak novih regenerativnih terapija na tržište. Modificirane stanice mogle bi pružiti stručnjacima zdravstvene skrbi i farmaceutskim tvrtkama neograničenu opskrbu matičnim stanicama u terapijske svrhe, kaže Fowler.

Lee dodaje kako je njegov istraživački tim stvorio dvije linije MSC-Universal stanica: liniju iz ljudi i liniju iz svinje. Koristeći tehniku inženjeringa koju su razvili on i njegovi kolege, te znanstvenici mogu generirati MSC-Universal linije iz bilo kojeg uzorka donora mezenhimalnih matičnih stanica, kaže znanstvenik. “Zamišljam da te stanice postanu dio rutine u budućim primjenama, jer se može generirati linija za ljude, koji mogu odabrati liniju iz svake etničke skupine za svaki spol,” kaže Lee.

Izvor: University at Buffalo

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Mikrobiologija

Douglas Adams je bio u pravu

Mikrobiologija

Prije podjele stanica, kromosomi izgledaju kao zbrkani nered. Tijekom podjele stanica, kromosomi roditeljske stanice i njihovi duplikati sortiraju se sažimanjem, pa postaju tisućama puta...

Mikrobiologija

Novo istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta New York (NYU), objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, ustanovilo je novu...

Zdravlje i Medicina

Američki i ruski znanstvenici su otkrili više vrsti čestih mutacija u tijelu koje ljudski imunološki sustav zna prepoznati. Pomoću tog otkrića pokušat će razviti...

Oglašavanje