Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Istraživači pronašli prvi genetski dokaz za gubitak zuba u zajedničkog pretka kitova usana

Za razliku od kitova zubana, koji zadržavaju zube koji im pomažu u hvatanju plijena, živući kitovi usani (npr. plavi kit, veliki kit, grbavi kit, grenlandski kit) izgubili su svoje zube i moraju filtrirati zooplankton i male ribe iz vode oceana sa usima ili kitovom kosti, strukturi nalik situ u gornjoj čeljusti koja filtrira hranu iz velikih zalogaja morske vode.

Na temelju prethodnih anatomskih i fosilnih podataka istraživanja, znanstvenici su naširoko vjerovali da su se i podrijetlo kitove kosti i gubitak zuba pojavili kod zajedničkog pretka kitova usana prije oko 25 milijuna godina. Međutim, genetskih dokaza za to je nedostajalo. Sada su biolozi na University of California, Riverside pružili prvi genetski dokaz za gubitak mineraliziranih zubi u zajedničkog pretka kitova usana. Oni tvrde da je taj genomski zapis u potpunosti kompatibilan s postojećim fosilnim zapisom koji ukazuje na to da su se podrijetlo kitove kosti i gubitak zubiju oboje pojavili u zajedničkog pretka modernih kitova usana.

“Mi smo pokazali da je genetski alat za proizvodnju cakline bio inaktiviran u zajedničkog pretka kitova usana,” rekao je Mark Springer, profesor biologije koji je vodio istraživanje. “Gubitak zubiju u kitova usana označava važan prijelaz u evolucijskoj povijesti sisavaca, s podrijetlom kitove kosti koja postavlja temelj za razvoj najvećih životinja na Zemlji.” Prethodna istraživanja su pokazala da su dentalni geni enamelin, ameloblastin i amelogenin protkani mutacijama koje onemogućavaju normalno formiranje cakline, ali te oslabljene genetske lezije postavljaju kasniji datum za gubitak zubi koji je dokumentiran početnim fosilima kitova usna u nalazima u stijenama.

Springerov tim se usredotočio na evoluciju gena enamelisina, koji je kritičan za proizvodnju cakline u Cetacea i drugih sisavaca. Cetacea obuhvaćaju i kitove zubane (npr.ulješure, pliskavice, dupine) i kitove usane. Oni su otkrili da je gen enamelisin inaktiviran u zajedničkog pretka živućih kitova usana i to umetanjem “transpozona – genetskih elemenata” – mobilni dijelovi DNA. “Naši rezultati pokazuju da je genetski element transpozon bio umetnut u regiju gena enamelisin za kodiranje proteina u zajedničkog pretka kitova usana”, dodao je Springer. “Umetanje ovog elementa transpozona remeti genetski nacrt koji daje upute za izradu enamelisin proteina. To znači da sada imamo dva različita zapisa, fosilni zapis i genomski zapisa, koji pružaju odgovarajuću podršku za gubitak mineraliziranih zubi u zajedničkog pretka kitova usana.”

Istraživanje koje se pojavilo online prošlog tjedna (22. rujna) u Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, uključilo je osam vrsta kitova usana i predstavnike svih glavnih živućih linija Cetacea. Istraživači su pregledali regije enamelisin gena za kodiranje proteina da vide molekularne šupljine koje su zajedničke svim kitovima usanima. Nadalje, znanstvenici planiraju spojiti kompletnu evolucijsku povijest niza različitih gena za zube u kitova usana kako bi pružili integrirani zapis makroevolucijskog prijelaza s predaka kitova usana koji su hvatali pojedine dijelove plijena sa svojim zubima na današnje gigante koji hvataju u klopku jednominutni plijen od cijelog plova riba sa svojim čeljustima bez zubi.

Izvor: University of California

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Plavetni kitovi su ugrožena vrsta i svaki uginuli kit je velika tragedija.

Biljke i životinje

Svaka vrsta kita pod vodom emitira jedinstveni zvučni signal, a ovaj zvuk nikada prije nije zabilježen.

Zdravlje i Medicina

Mnogi ljudi imaju mrlje na zubima ili žute zube i žele blještav bijeli osmjeh. No za to se morate potruditi. Žuti zubi u društvu...

Oboljenja i poremećaji

Pranje zuba tri ili više puta dnevno za 10 posto smanjuje rizik od fibrilacije atrija i za 12 posto rizik od zatajenja srca, pokazali...

Oglašavanje