Connect with us

Znanost

Wellness i prehrana

Istraživanja srušila mit bodybuildinga

Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta McMaster otkrilo je da testosteron i hormon rasta, koji u organizmu znatno porastu tijekom vježbanja, ne pojačavaju izgradnju novih mišića.

Prema rasprostranjenom uvjerenju posebno bodibildera, povišena razina anabolika u sportaša, postignuta na prirodni način – treningom, korisna je jer dodatno povećava mišićnu masu. Stoga se treninzi bodibildinga planiraju jakim opterećivanjem sportaša, s ciljem što jačeg podizanja hormona anaboličkog djelovanja.

Uloga anaboličkih hormona u stvaranju mišića važna je i već dugo poznata, ali njihovo djelovanje je povezano i s drugim hormonima u tijelu.

Dvije nove nevezane studije pokazale su da razine hormona povišenih tjelesnom aktivnošću nisu dovoljne za pojačanje mišićne proteinske sinteze. Rezultati studija objavljeni su u časopisima Journal of Applied Physiology i European Journal of Applied Physiology.Rezultati naših istraživanja će razočarati mnoge bodibildere, navodi Daniel West, glavni autor obiju studija.

U prvoj studiji ispitan je utjecaj intenzivnog vježbanja na muške i ženske ispitanike. U muškaraca je nakon vježbanja testosteron dosegao 45 puta veće razine od onih u stanju mirovanja. I u žena je uočen porast razine testosterona, iako značajno manji. Ipak, brzina stvaranja novih mišićnih proteina bila je podjednaka u muškaraca i žena. Novi mišićni proteini su osnova mišićnog rasta, što naše zaključke čini uvjerljivim, navodi West.

Uzimanje farmaceutskih pripravaka anabolika sa znatno većim količinama hormona, što se čini kod dopinga, potaknut će mišićni rast kako kod muških, tako i kod ženskih sportaša. Istraživanje je pokazalo da prirodne razine testosterona, ma kolikom fizičkom naporu bilo izvrgnuto tijelo sportaša, ne mogu dostići one potrebne za pojačanje brzine mišićne proteinske sinteze.

U drugoj studiji su mjerene razine hormona i porast mišićne mase nakon vježbanja u 56 mladih muškaraca u rasponu dobi od 18 do 30 godina. Ispitanici su trenirali 5 dana tjedno u razdoblju od 3 mjeseca.

Nakon razdoblja vježbanja određen je porast mišićne mase ispitanika. Uočeno je da je porast bio prilično neujednačen i iznosio od nula do 6 kg. Međutim, najveće povećanje mišićne mase i snage nije nađeno u onih s najvećim porastom razine testosterona i hormona rasta.

Stoga vjerovanje da će prirodno povećane razine testosterona i hormona rasta izazvati dodatni mišićni rast i povećanje snage bodibildera treba odbaciti kao pogrešno jer za njega nema dokaza, navodi Stuart Phillips.

Tražili ste na googlu:

bodybuilding

Nastavi čitati
Možda vas zanima...
5 komentara

5 Comments

 1. Ivan Kolak

  lipanj 18, 2012 kod 9:47 am

  Ništa novo. Svaka budala koja posjećuje pubmed.com zna to.

  • Jeras

   lipanj 18, 2012 kod 12:37 pm

   Šta to onda znaci da si i ti budala Ivane,jer znaš to sa pubmeda?Zvuči kao da je budala svatko tko posjećuje pubmed.

  • gikl

   lipanj 24, 2012 kod 8:45 am

   To je Ivane kao da kazes ‘Svaka budala koja posjecuje Google to zna’. PubMed je trazilica i nista vise i ne moze ovo netko znati sa PubMed-a osim ako nije iz podrucja. Drago mi je da si cuo bar za Pubmed. Poz

 2. Andrija PiŁičić

  lipanj 18, 2012 kod 4:02 pm

  Pa da, treba samo sjediti doma i ne raditi ništa i što više gledati TV.

 3. JA

  srpanj 15, 2012 kod 3:08 pm

  FAIL ahhahah ovo je nesto najretardiranije sto sam procitao xD sto znaci da uzimanje steroida “testosterona” ne povecava misicnu masu… LAJK hahahah znaci da oni dzaba koriste testosterone, a to sto izgledaju onakvi … to nista. xD c c c svasta na ovo netu

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh