Connect with us

Znanost

Matematika i Ekonomija

Istraživanje kontrole automobila omogućilo je poboljšanje sigurnosti

Istraživači s North Carolina State University napravili su računalni program koji omogućava automobilu da ostane unutar svoje trake bez ljudske kontrole, otvarajući time vrata razvoju novih sigurnosnih dodataka automobilima i vojnim primjenama koje bi mogle spasiti živote.

“Mi razvijamo računalne programe za vid, koji omogućavaju računalima da razumiju što video kamera gleda – bilo da je to stop znak ili pješak. Na primjer, ovaj program dizajniran je da dozvoli računalu da drži auto unutar jedne trake na autocesti, jer planiramo koristiti ovaj program za vožnju auta”, kaže dr. Wesley Snyder, profesor električnog i računalnog inženjerstva na NC State i koautor članka koji opisuje ovo istraživanje. “Iako već postoje neki sustavi za vid koji su već na tržištu i koji mogu naći linije na cesti, naš program ima svijest o više traka i prometu u tim trakama.”

Preciznije, Snyder i njegovi koautori napisali su program koji koristi algoritme da organizira vizualne podatke i donese odluke koje su povezane s nalaskom traka na cesti te očita kako se te linije mijenjaju dok se auto kreće i kontrolira auto da ostane u pravoj traci.

“Ovo istraživanje ima puno potencijalnih koristi”, kaže Snyder, “poput razvoja za vojne svrhe kao što je nadzor, istraživanje i prijevoz materijala. Ova računalna vizualna tehnologija također će omogućiti razvoj novih sigurnosnih opcija za aute, uključujući i sustav koji može omogućiti da auto ostane u svojoj traci, izbjegne promet i na vrijeme reagira na hitne situacije – poput one kad vozač zaspe za volanom, ima srčani udar ili dobije dijabetički šok. Ovo može pomoći autu koji ima tu sigurnosnu opciju, ali i drugim autima na cesti. To je sljedeća faza istraživanja.”

Ova studija bit će u potpunosti predstavljena u Anchorageu, AK, 4.-6. svibnja na IEEE International Conference on Robotics and Automation, kojom će predsjedati Snyder. Pisani rad, “Concurrent visual multiple lane detection for autonomous vehicles” (Očitanje više traka na cesti za pojedinačna vozila), napisali su Snyder i studenti s NC State, Rachan Gupt i Shepherd Pitts. Istraživanje je sponzorirao Lotus Engineering.

Izvor: Ncsu

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Matematika i Ekonomija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh