Connect with us

Znanost

Istraživanje o razini urina u bazenima otkrilo nimalo dobre rezultate

Izvor: HINA, Foto: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Istraživanje o razini urina u bazenima otkrilo nimalo dobre rezultate

Kanadski znanstvenici koji su mjerili razinu urina u bazenima otkrili su koliko je ona visoka i rezultati nisu nimalo dobri, navodi se u članku objavljenom u srijedu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Alberta razvili su test za mjerenje količine urina i uzeli su više od 250 uzoraka iz 31 bazena i jacuzzija u dva kanadska grada.

Rezultati su pokazali da je u jednom bazenu kapaciteta 830.000 litara (220.000 galona), koji je velik otprilike kao jedna trećina olimpijskog bazena, bilo 75 litara urina dok je u drugom, manjem bazenu, otkriveno 30 litara.

Putem tjelesnih tekućina u bazene ulaze “različite kemikalije”, a vijest o promjeni boje vode bazena preko noći na Olimpijskim igrama u Riu 2016. naglašava potrebu praćenja kvalitete vode, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Environmetal Science and Technology Letters.

Iako je sam urin sterilan, njegovo prisustvo u bazenima predstavlja razlog za zabrinutost za javno zdravlje jer se urin može pomiješati s kemikalijama u bazenu i naškoditi zdravlju plivača, stoji u studiji. Danas postoje razni robotski čistači bazena, a koji su trenutno na tržištu najbolji možete provjeriti klikom na link ovdje.

Na upit o studiji, pokrajinsko ministarstvo zdravstva u Alberti priopćilo je da će ju pažljivo proučiti.

“U skladu sa zakonom o javnom zdravlju, ministarstvo ima propise o standardima”, odgovorio je glasnogovornik ministarstva Tim Kulak putem elektroničke pošte. “Bazeni koje ne zadovoljavaju standarde mogli bi biti zatvoreni zbog sanacije”.

Prema studiji, znanstvenici su mjerili koncentraciju kalijevog acesulfama, umjetnog sladila koji u potpunosti prolazi kroz tijelo i “idealan je urinski marker”.

Nastavi čitati

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

8 komentara

8 Comments

 1. Damjan Kolarek

  2 ožujka, 2017 kod 9:56 am

  tako je, bolje se kupat u blatnjavoj rijeci 😉

 2. Josip Zlatarević

  2 ožujka, 2017 kod 9:58 am

  Simon Kolomar xD xD

 3. Stevo Basara

  2 ožujka, 2017 kod 10:20 am

  šorate, šorate u bazene, jebo vas patak

 4. Tanja Bobeque

  2 ožujka, 2017 kod 3:04 pm

  Dino Marđetko, etoooo

 5. Ivan Kovač

  2 ožujka, 2017 kod 3:23 pm

  Nije to ništa naspram mora, jezera i rijeka. Zamislite koliko se samo leševa, ljudskih i životinjskih raspalo tokom tisuća godina u toj ultimativnoj otopini svega, da ne govorim o ljudskim i životinjskim govnima i mokraći te smeću. Koliko god gadno zvučalo izgleda da dobro čisti sinuse. 😀 😉

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh