Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Istraživanje pokazalo da koronavirus preko posteljice može prijeći na fetus

Istraživanje je provedeno nakon što su dvije trudnice zaražene koronavirusom rodile bebe kod kojih je također potvrđena infekcija.

Foto: Pixabay

Novo istraživanje provedeno u Italiji sugerira da koronavirus može priječi preko posteljice trudnice do fetusa.

Istraživanje je provedeno nakon što su dvije trudnice zaražene koronavirusom rodile bebe kod kojih je također potvrđena infekcija, izjavio je Claudio Fenizia sa Sveučilišta u Milanu.

Znanstvenici su proučavali 31 ženu zaraženu koronavirusom u kasnoj trudnoći u jeku pandemije koronavirusa u Italiji. Temeljito su testirali žene, njihove bebe nakon rođenja, posteljicu, pupčanu vrpcu, majčinu vaginalnu tekućinu i majčino mlijeko.

Dvoje novorođenčadi imalo je pozitivne testove na koronavirus pri rođenju, prenosi CNN.

“Rezultati sugeriraju kako je došlo do vertikalnog prijenosa zaraze u dva slučaja. Virus je pronađen u posteljici i krvi iz pupčane vrpce, u vagini trudnice i u mlijeku. Ovo je prvi alarm koji bi trebao podići svijest o temi koja još nije dovoljno istražena”, rekao je Fenizia.

Posteljice kod ovih rodilja su bile upaljene, što je znak infekcije. Kod jednog od novorođenčadi u krvi iz pupčane vrpce pronađena su antitijela koja su ukazala na nedavnu infekciju. Te vrste antitijela se obično ne prenose s majke na dijete, što je pokazatelj da je fetus bio direktno zaražen, naveo je Fenizia.

Srećom, žene su se zarazile kasno u trudnoći, tako da je postojala mala vjerojatnost da bi virus utjecao na razvoj bebe. Zika virus može prijeći s trudnice na nerođeno dijete i ponekad može uzrokovati ozbiljna oštećenja mozga i stanje zvano mikrocefalija. HIV, virus koji uzrokuje AIDS, također se može prenijeti rođenjem.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Plastičnim maskama za jednokratnu upotrebu koje završe u moru potrebno je i do 450 godina da se potpuno razgrade i napuste morski ekosustav.

Bakterije i virusi

BOKU je odlučio svoje antigene staviti na raspolaganje i drugim akademskim i komercijalnim partnerima za njihova istraživanja u vezi Covid-19.

Bakterije i virusi

Video prikazuje kako različite maske blokiraju izbacivanje čestica u zrak uspoređene sa situacijom kad osoba ne nosi masku.

Bakterije i virusi

Utvrdili su da se koronavirus ne razmnožava u slatkoj i slanoj vodi, ali da može preživjeti u njoj.

Oglašavanje