Connect with us

Znanost

Photo: Pixabay

Zdravlje i Medicina

Ivan Pernar protiv znanosti: cjepiva izazivaju autizam

Nedavna izjava predsjednika Živog zida i Saborskog zastupnika Ivana Pernara o cijepljenju izazvala je burne reakcije unutar medicinske struke, ali i šire, pa je tako reagirala i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Pernar je naime izjavio da se u cjepiva stavlja nešto što nas trajno obilježava, a da se djeca žigošu kao stoka i da cijepljenje izaziva autizam.

Struka je zgrožena nad ovim izjavama. Pedijatrica Doloes Gall Sviderek je zatečena s takvom izjavom nekoga tko nije liječnik. Smatra da Saborski zastupnici ne bi trebali davati izjave na svoju ruku, nego da bi trebali isključivo prenositi ono što im liječnici kažu.

Pravobraniteljica smatra da roditelji koji ne cijepe djecu uskraćuju im pravo na zdravlje. Milas Klarić precizira svoju optužbu protiv roditelja, članakom 24. Konvencije o pravima djeteta, koji svakom djetetu jamči pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja.

Milas Klarić podsjeća da postoje nedvojbeni stručni i znanstveni dokazi o koristi cijepljenja kao što je sprečavanje bolesti, komplikacija i posljedica bolesti i smrti. To nadmašuje sve rizike od cijepljenja, nuspojave i njihove posljedice. Pravo na cijepljenje smatra pravo djeteta na zdravstvenu zaštitu.

Nastavlja kako bi htjela da roditelji što češće putem medija dobivaju informacije o pozitivnim učincima cjepiva. Smatra kako bi mediji trebali prenositi isključivo medicinske stručnjake, a ne ljude van struke, uključujući i roditelje koji su bez razloga prestrašeni dezinformacijama.

Damir Ilić završio je studij poslovnog komuniciranja na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilišta u Rijeci.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh