Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Iz Jekylla u Hydea: Udisanje ispušnih plinova iz automobila pretvara dobar kolesterol u loš

(Credit: Wikimedia.org)

Akademski istraživači otkrili su da udisanje ispušnih plinova iz automobila dovodi do promjene lipoproteina visoke gustoće (HDL-kolesterol), mijenjajući njegove kardiovaskularne zaštitničke kvalitete tako da nakon promjene pridonosi začepljenju arterija.

(Credit: Wikimedia.org)

Prema istraživačkom timu, koji je bio sastavljen od znanstvenika sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu (UCLA) i drugih institucija, uz mijenjanje HDL-a iz dobrog u loš kolesterol, udisanje ispušnih plinova aktivira i druge komponente oksidacije kao što su oštećenja stanica i tkiva koja uzrokuju upalne procese, vodeći do otvrdnjavanja arterija.

Saznanja iz ove studije, provedene na miševima, dostupna su u online izdanju časopisa Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, publikaciji Američkog udruženja za srce i bit će objavljena u lipanjskom tiskanom izdanju.

Čestice ispušnih plinova kao što su one iz motornih vozila veliki su zagađivači urbanih sredina. One su presvučene kemikalijama koje su osjetljive na slobodne radikale, za koje znamo da uzrokuju oksidaciju. Mehanizam koji stoji iza toga da njihovo udisanje vodi aterosklerozi još uvijek dovoljno ne razumijemo.

Nakon dva tjedna izlaganja ispušnim plinovima iz automobila, kod miševa su otkrivena oksidativna oštećenja krvi i jetre koja nisu mogla zacijeliti obrnutim procesom, odnosno izlaganjem filtriranom zraku u narednom tjednu. Promijenjeni HDL-kolesterol mogao bi imati glavnu ulogu u ovom procesu oštećivanja.

„Ovo je prva studija koja pokazuje da zagađivači zraka pospješuju razvoj disfunkcionalnog, pro-oksidacijskog HDL-kolesterola i aktivaciju unutarnjih puteva oksidacije, koji mogu biti jedan od mehanizama kako zagađenje zraka može pogoršati začepljivanje arterija koje vodi bolestima srca i moždanim udarima“, izjavio je glavni autor studije dr. Jesus Araujo, izvanredni profesor medicine i ravnatelj ekološke kardiologije u Školi medicine David Greffen na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu.

Za potrebe studije prva grupa miševa bila je dva tjedna izložena ispušnim plinovima iz motornih vozila i tjedan dana filtriranom zraku. Druga grupa bila je izložena samo onečišćenom zraku tijekom dva tjedna, dok je treća grupa miševa bila izložena samo filtriranom zraku tijekom dva tjedna. Ovaj dio istraživačke suradnje odvijao se u objektu Northlake Exposure na Sveučilištu Washington pod vodstvom Michaela E. Rosenfelda, jednog od autora studije.

„Najveće iznenađenje bilo je otkriće da nakon dva tjedna izloženosti ispušnim plinovima iz automobila, jedan tjedan udisanja čistog filtriranog zraka nije bio dovoljan da poništi načinjenu štetu“, objasnio je Rosenfeld, profesor ekoloških i radnih znanosti i patologije zdravlja na Sveučilištu Washington.

Miševi su nekoliko dana tjedno po nekoliko sati bili izloženi ispuštanju plinova u rasponu čestica masenih koncentracija kojima su obično izloženi rudari. Nakon tog izlaganja, znanstvenici na UCLA-u analizirali su uzorke krvi i tkiva i provjerili jesu li zaštitna antioksidativna i protuupalna svojstva HDL-kolesterola, poznatog i kao „dobri kolesterol“, i dalje bila netaknuta. Koristili su posebne analitičke laboratorijske procedure, koje je prvotno razvio jedan od autora studije, Mohamad Navab, na UCLA-u , kako bi ocijenili koliko je „dobar“ ili „loš“ postao HDL. Tim je otkrio da su mnoge pozitivne značajke HDL-a značajno promijenjene nakon izlaganja onečišćenom zraku.

Na primjer, za razliku od miševa koji su bili izloženi isključivo čistom zraku, HDL-kolesterol kod miševa koji su dva tjedna bili izloženi ispušnim plinovima iz motornih vozila, uključujući i one koji su naknadno bili izloženi filtriranom zraku, imao je izrazito smanjenu mogućnost zaštite protiv oksidacije i upalnih procesa izazvanih lipoproteinima niske gustoće (LDL), poznatim i kao „loš kolesterol“.

Istraživači smatraju da bez HDL-ove sposobnosti da inhibira LDL, zajedno s drugim faktorima, oksidacijski procesi mogu se odvijati neprimijećeno. Štoviše, ne samo da HDL miševa izloženih onečišćenom zraku nije bio sposoban štititi od oksidacije, on je pospješio oksidativne procese pa čak zajednički radio s LDL-kolesterolom na činjenju dodatne štete.

Istraživači su u krvi miševa izloženih ispušnim plinovima otkrili i povećanje oksidativnih produkata, kao i aktivaciju oksidativnih puteva u jetri. Razina poremećaja HDL-kolesterola bila je povezana s razinom ovih oksidacijskih markera.

„Predlažemo ljudima da pokušaju ograničiti izlaganje onečišćivačima zraka, jer bi oni mogli izazvati štetu koja traje i mnogo nakon tog izlaganja“, izjavio je glavni autor studije Fen Yin, istraživač na Odjelu za kardiologiju Škole medicine Geffen.

Trenutna istraživanja podupiru ranije nalaze ovog tima da ultrafine čestice iz okoline koje se često nalaze u onečišćenom zraku, što znači i u ispušnim plinovima vozila, povećavaju nakupljanje naslaga kolesterola u arterijama, te da bi i HDL mogao igrati ulogu u tome.

„Naše istraživanje pomaže nam potvrditi da je jednako važno provjeriti funkcionalnost HDL-kolesterola kao i njegov nivo u krvi“, naglasio je koautor studije dr. Alan Fogelman, izvršni direktor Odjela za medicinu i direktor istraživačkog tima za aterosklerozu na Školi medicine Geffen.

Studija je financirana od strane Nacionalnog instituta za radne zdravstvene znanosti, Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv i Agencije za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država. Koautori studije, također su i Akeem Lawal, Jerry Ricks, Julie R. Fox i Tim Larson.

Izvor: University of California, Los Angeles (UCLA), Health Sciences

2 komentara

2 Comments

  1. Sanjin Biškup

    5 lipnja, 2013 u 2:48 pm

    oho, sad su izmislili da smo debeli zbog ispušnih plinova! Vrijeme je za porez na udisanje ispušnih plinova.

  2. Zeljko Gti Swift

    5 lipnja, 2013 u 5:26 pm

    a da pocnemo jesti los kolesterol mozda ga okrene na dobar:)

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Najnoviji izumi tehnologije u 3D tisku brzo mijenjaju način na koji se stvari proizvode. To je tehnologija u nastajanju koja je alternativa tradicionalnim alatima...

Oboljenja i poremećaji

Unos povrća, mliječnih proizvoda te mahunarki najbolji je za održavanje zdrave razine kolesterola, tvrdi najnovija studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition....

Inženjerstvo

Prednja ili stražnja sjedala?

Wellness i prehrana

Mnogim ljudima koji imaju probleme sa srčanim bolestima se savjetuje izbjegavanje hrane koja je bogata zasićenim masnim kiselinama jer se vjeruje da ona povećava...

Oglašavanje