Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Iz Međunarodne svemirske stanice i dalje curi kisik

Astronautima je odobren povratak u svemirsku stanicu, no problem još uvijek nije riješen i još se nije otkrilo odakle curi kisik.

Foto: NASA

NASA je prošlog tjedna priopćila da će astronauti privremeno napustiti Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) kako bi otkrili razlog curenja kisika, a taj problem je i dalje aktualan.

Astronauti su tijekom prošlog vikenda napustili Međunarodnu svemirsku stanicu, prešli u ruski modul, kako bi mogli otkriti u kojem dijelu svemirske stanice se događa curenje kisika u većoj mjeri nego što je uobičajeno.

Kako bi se gubitak kisika bolje pratio, zatvoreni su poklopci između dijelova Međunarodne svemirske stanice, međutim, izgleda da željenog rezultata nije bilo.

Astronautima je odobren povratak u ISS, no problem još uvijek nije riješen i još se nije otkrilo odakle curi kisik.

Ipak, opasnosti po posadu nema, a tlak je odgovarajući, naglašavaju iz NASA-e. Povremeno curenje zraka je normalna pojava, a nešto veća količina od uobičajene nije razlog za paniku.

Međunarodna svemirska stanica polagano ali sigurno stari, no očekuje se da će trajati bar do 2030. godine, a možda čak i duže. Održavanje je normalni dio života na ISS-u.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Svemir

SpaceX je utorak poslao božićne darove, poslastice i zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a zauzvrat je također dobio poklon – 100. uspješno slijetanje...

Svemir

Za mjesto astronauta potrebno je ispuniti razne kriterije, a jedan od uvjeta je i odličan vid. Međutim, nažalost, boravak u svemiru utječe na astronaute...

Svemir

NASA-in svemirski teleskop Hubble bio je izvan funkcije od trenutka kad je došlo do problema sa sustavom krajem listopada. Sada je teleskop uspješno ponovno...

Oglašavanje