Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Iz NASA-e tvrde da je asteroid Bennu prekriven organskim materijalom

Znanstvenici iz NASA-e pretpostavljaju da uzorci sa Bennua možda nose materiju koja do sad nije zabilježena ni na jednom meteoritu.

Foto:NASA/Goddard/University of Arizona

Tijekom NASA-ine misije OSIRIS-REx otkriveno je da asteroid Bennu na sebi nosi vodu i tragove organskog materijala te bi mogao “zasaditi život” na planetima poput našeg, širom galaksije.

Prema tvrdnjama Amy Simon iz NASA-inog centra za svemirske letove Goddard, organski materijal zasnovan na ugljiku raspršen je po površini asteroida Bennu. To znači da bi taj organski materijal mogao biti nađen i kad uzorci uzeti s asteroida slete na Zemlju, piše Russia Today.

Znanstvenici iz NASA-e pretpostavljaju da uzorci sa Bennua možda nose materiju koja do sad nije zabilježena ni na jednom meteoritu i da bi organski materijal nađen na njemu mogao ukazati na primitivnu biologiju u svemiru.

Kad uzorci stignu na Zemlju, znanstvenici ih planiraju proučavati kako bi pronašli odgovore o porijeklu vode i organske materije na spomenutom asteroidu.

Prisustvo ugljikovih minerala na asteroidu sugerira na postojanje hidrotermalnog sustava, koji sadrži vodu i ugljikov dioksid, i u Bennuu, ali i u asteroidu od kojeg je nastao.

NASA je kreirala i 3D model terena Bennua, koji je opisan kao “gomila krša u obliku dijamanta koja pluta svemirom”. To je omogućilo letjelici u misiji OSIRIS-REx da uoči seriju grebena diljem Bennua, uz detaljno pregledanu izbočinu na njegovoj sredini, otkrivajući detalje o sastavu asteroida i njegovoj burnoj prošlosti.

Znanstvenici vjeruju da je Bennu gušćeg sastava bliže površini, a poroznijeg u središtu, što bi moglo objasniti povremene erupcije materijala.

OSIRIS-REx bi trebao poletjeti s asteroida Bennu 2021. godine i trebao bi donijeti uzorke do rujna 2023. godine. Letjelica je u orbitu asteroida stigla prije dvije godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Astronautkinja američke svemirske agencije Kate Rubins zbog svog posla na dan izbora neće moći biti kod kuće, pa je iskoristila jedinstvenu priliku za rano...

Svemir

Do incidenta je došlo zbog količine materijala koji je prikupljen, pa se kamenje zabilo u vrata kontejnera i uzrokovalo njegovo rasipanje u svemir.

Svemir

NASA-in astronaut i dva ruska kozmonauta u letjelici Soyuz MS-16 sletjeli su u kazahstanske stepe nakon što su proveli 196 dana u orbiti na...

Planete i mjeseci

Planine na Plutonu imaju snježne vrhove, ali se ti vrhovi poprilično razlikuju od onih na Zemlji. Štoviše, ove snježne kape nisu napravljene od smrznute...