Connect with us

Znanost

Robotika

Izazov dizajniranja robotskih sustava za slaganje paleta

Svi oni koji su barem jednom utovarivali stvari u kamion za selidbu, znaju da je riječ o iznimno kompliciranom poslu. Najveći problem je rasporediti kutije različitih veličina, težina i stupnja lomljivosti u tovarni prostor tako da zauzmu čim manje mjesta. Sada zamislite beskrajni niz takvih kutija i shvatit ćete s kakvim se izazovima svakodnevno susreću skladišta koja moraju zapakirati velike količine robe u palete namijenjene transportu.

Automatizacija olakšava posao, ali veliki broj varijabli otežava uspoređivanje koji je od robotskih sustava najbolji. Kako bi riješile problem zainteresirane su kompanije organizirale natječaj za osmišljavanje čim efikasnijeg automatiziranog sustava za slaganje paleta. Na natječaju će sudjelovati više timova sa različitih sveučilišta. Njihova zadaća je predstavljanje idejnog rješenja kojeg će prezentirati pomoću virtualnoga modela. Cilj natječaja za izradu automatskoga sustava paletiranja je stvoriti standard pomoću kojeg će se moći mjeriti efikasnost pojedinih robotskih sustava. Natječaj sponzoriraju National Institute for Standards and Technology (NIST), Georgian Institute of Technology i udruga inženjera elektronike IEEE.

Timovi koji ulaze u natječaj moraju stvoriti program koji će funkcionirati u virtualnom prostoru skladišta. Taj program koristio bi isti kod kakav se koristi pri izradi računalnih igara. U virtualnom skladištu nalazit će se robotska ruka koja podiže pakete sa pokretne trake te ih stavlja na palete. Timovi će moći upravljati sa tri robotske ruke koje istodobno rade na tri palete. Pobjednik natjecanja biti će onaj tim koji u najkraćem roku zapakira zadani broj kutija različitih veličina.

“Jedna od stvari koju želimo saznati jest, kakav omjer paketa čini dobru miješanu paletu?” – kaže Stephen Balakirsky, inženjer u NIST-ovom Intelligent Systems Divisionu u Gaithersburgu, Maryland. Sa sve većim uvođenjem robotskih sustava u industriju za slaganje i dostavu paleta, bilo bi korisno kada bi postojalo mjerilo pomoću kojeg se može odrediti koji je sustav najefikasniji. Proizvođači robotskih sustava u ovome trenutku nemaju zajednički međunarodni standard prema kojem bi mogli mjeriti efikasnost. Prema našem mišljenju, točno utvrđivanje poslovnih rezultata znatno bi ubrzalo inovacije.

NIST se neće zadovoljiti samo teorijskim rješenjem natječaja. U svibnju 2010. na International Conference on Robotics and Automation u Anchorageu na Aljasci namjeravaju organizirati natječaj za provedbu izvedbenog tehničkog rješenja. “Razgovaramo sa proizvođačima robota o mogućnosti postavljanja pokretne trake za potrebe natječaja u Anchorageu. Timovi koji uspješno riješe teoretski dio problema, dobiti će šansu isprobati svoje ideje na pokretnoj traci sa pravim robotima.” Balakirsky je izjavio kako će biti zadovoljan ako se do 15. veljače kada je krajnji rok za sudjelovanje u natječaju prijavi pet do šest timova.

Trenutno su prijavljena samo tri tima. Zanimljivo je da se uz timove iz SAD-a i Njemačke prijavio i jedan tim iz Hrvatske.

Izvor: scientificamerican.com

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Robotika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh