Connect with us

Znanost

Izvor: National Post, Foto: Clark Young/Unsplash

Wellness i prehrana

Izbjegavanje glutena povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Rezultati velike studije provedene na Harvardu pokazali su da izbacivanje glutena iz prehrane može povećati rizik za dobivanje dijabetesa tipa 2.

Pod utjecajem raznih prehrambenih trendova,  sve više ljudi iz svoje prehrane izbacuje gluten koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu i daje elastičnost hrani za vrijeme pečenja. Istraživanja su pokazala da tek 1% ljudi ima celijakiju, odnosno da ne podnosi gluten. Ostalih 12% posto koji su usvojili režim prehrane bez glutena trebali bi još jednom razmisliti o prehrambenim navikama.

Tim istraživača s Harvarda analizirao je podatke 200.000 pacijenata posljednjih 30 godina, a otkriveno je kako je većina ljudi unosila do 12 grama glutena dnevno (2-3 kriške kruha). Oni koji su unosili najviše glutena, imali su 13% niži rizik od dijabetesa tipa 2, za razliku od ljudi koji su unosili samo 4 grama glutena dnevno. Osim toga, pokazalo se da ljudi koji su unosili manje glutena, unosili i manje vlakana poznatih po sprečavanju dijabetesa.

Hrana siromašna glutenom obično ima manje vlakana i ostalih sastojaka (vitamina i minerala), što ih čini manje hranjivima.

Procjenjuje se da oko 6 posto populacije Velike Britanije ima dijabetes tipa 2. Bolest nastaje jer gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili jer stanice ne reagiraju na inzulin i inače se povezuje s pretilošću.

Industrija zdrave hrane u Velikoj Britaniji raste i do 2019. godine se procjenjuje da će njezina vrijednost biti čak 550 milijuna funti. 2015. godine čak 12% novih proizvoda nije sadržalo gluten, za razliku od 2007. godine, kada je taj broj bio 7%.

Studija je predstavljena na sastanku American Heart Associationa u Portlandu, a zaključci su rezultat iskaza sudionika o konzumaciji glutena.

Babuške su zle.

6 komentara

6 Comments

  1. Elena Miha

    ožujak 11, 2017 kod 6:46 pm

    Barbara Žižić lol

  2. Ivan Martinović

    ožujak 11, 2017 kod 7:59 pm

    Nedote isss… sam budi umjeren i biti ce dobro

  3. Jungle Jo

    ožujak 11, 2017 kod 8:17 pm

    Možda prije 10, 15, 20god, kad smo donekle mogli konzumirati organske proizvode.

  4. Vlatko Zeman

    ožujak 12, 2017 kod 9:36 am

    Vratite nam stare sorte pšenice pa više neće biti novih oboljelih!

  5. Emanuel Manča Man Čini

    ožujak 12, 2017 kod 4:32 pm

    MOja preporuka je ta da ne jedete kruh…jer taj kruh je sistem.. bolje vam je da, si pecete domaci kruh od doamceg brašna.. i bezz ikakvih adetiva, da ga radite prirodno sve osim kvasca..jbg al da nisam zavrsio skolu za nocnu pticu hranio bi se u pekari našalost kao i ostali 🙁 Kakvi smo mi to ljudi!!? da moramo pit vodu, u kojoj nema etera i to, prirodnog koj je izmjesan sa klorom haha pipa mozak ubija. pipa i cvijeće ubija.. istina vidio na svoje oči..

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Na Vrh