Connect with us

Znanost

Foto: Britanski muzej/Izvor: ScienceAlert

Arheologija i paleontologija

Izgubljeni grad Aleksandra Velikog pronađen nakon 2 tisuće godina

Drevni grad za koji se smatra da je osnovan tijekom vladavine Aleksandra Velikog otkriven je nakon što je bio zakopan u dinama povijesti preko 2 tisuće godina.

Kvalatga Darband, koji gleda na rijeku u provinciji Sulejmaniji iračkog Kurdistana, krije tragove drevnog utvrđenog naselja, i sada su arheolozi konačno kročili u ovo dugo sakriveno područje.

Iako znanstvenici još nisu objavili točne podatke, smatra se da je naselje nastalo nakon što je Aleksandar Veliki poveo bitku protiv perzijskog kralja Darija III na području tadašnje Mezopotamije.

Rušenje carstava iscrpljujuć je posao, i Kvalatga Darband – što se ugrubo s kurdskog prevodi kao „dvorac planinskog prolaza“ – nekad je mogao biti poprište trgovine vinom za vojnike i trgovce koji ustraju na putu k slavi.„Još je rano, ali mislimo da je to mogao biti prilično živahan grad na putu od Iraka do Irana“, rekao je arheolog John MacGinnis iz Britanskog muzeja.

„Možete zamisliti ljude koji priskrbljuju vino vojnicima u prolazu.“

Foto: Britanski muzej

MacGinnis i njegov tim zaduženi su za projekt Shema treniranja iračkog hitnog upravljanja nasljeđem, koji trenira iračke znanstvenike u identifikaciji i spašavanju nezamjenjivih arheoloških blaga od prijetnji uništenja koje izaziva Islamska Država.

Otkrića Kvalatga Darbanda također su niknula iz ratovanja – premda iz puno drugačijeg razdoblja ljudskog konflikta.

Satelitske špijunske fotografije koje je 1960-ih snimio SAD tijekom Hladnog rada kao dio programa Corona deklasificirane su 1990-ih, što je pomoglo znanstvenicimma da identificiraju obrise pretpostavljenih drevnih ruševina iz zraka.

Rat u tom području spriječio je arheologe u pobližem pogledu sve do 21. stoljeća, jer sada znanstvenici koriste dronove kako bi istražili okoliš i uočili suptilne varijacije u rastu usjeva koji sada pokrivaju drevni grad.

„Dron je donio izvrsne informacije“, rekao je MacGinnis.

„Analizira oznaka usjeva nije se uopće radila u mezopotamskoj arheologiji. Tamo gdje su zidovi pod zemljom, pšenica i ječam ne rastu tako dobro, pa postoje razlike u boji u rastu usjeva.“

Istraživanja provedena na tlu dosad su otkrila temelje nekoliko velikih zgrada u zemlji, uključujući i utvrđeni zid i kamene preše koje su se mogle koristiti u proizvodnji vina ili ulja.

Otkriveni su i crijepovi s krovova i kipovi, te dvije figure za koje se smatra da prikazuju Perzefonu i Adonisa.

Zasad još nije jasno u koje razdoblje datiraju ovi relikti – istraživanje je još u tijeku – ali tim smatra da bi pronađeni ostaci mogli biti iz prvog ili drugog stoljeća prije Krista.

Novčić pronađen u gradu prikazuje partskog kralja Oroda II koji je vladao između 57. i 37. godine prije Krista pa je vjerojatno da je grad bio aktivan dugo nakon vremena Aleksandra Velikog, i možda je najvažnije temelje udario nakon što je njegova vlastita ratna grupacija prošla kroz područje.

Očekuje se da će iskop trajati do 2020. godine pa postoji velika mogućnost da ćemo otkriti još mnogo toga o ovom izgubljenom gradu iz drugih vremena, i riješiti neke od njegovih osobenih misterija.

Tražili ste na googlu:

kvalatga darband

6 komentara

6 Comments

 1. Mudre pouke

  rujan 29, 2017 kod 7:55 pm

  Povrsni idu s’ povrsnima. Pametni s’ pametnima. Dobri s’ dobrima. Kvarni s’ pokvarenima. Lazni s’ laznima. Sreca je kad shvatis s’ kim neces.Posetite nasu stranicu Mudre pouke :*

  • Josip

   rujan 30, 2017 kod 7:09 am

   Poklopcu je mjesto na loncu a SPAM-u u smeću…

 2. Edis Kadric

  rujan 30, 2017 kod 7:55 am

  Neki amer i njegov tim uče iračane kako sačuvati historijske spomenike… Koje to spomenike kad su ti isti ameri porušiti sve i pobili preko pola miliona civila

  • Erzsebet Kiss

   rujan 30, 2017 kod 9:39 am

   Arheolozi se bave istorijom, politika i interesi su nesto sasvim drugo

 3. Dario Blažević

  rujan 30, 2017 kod 8:34 am

  …ajde neka…

 4. Vigor Vigor

  rujan 30, 2017 kod 5:30 pm

  Opet pametuje Znanost,ja od Telemacha dobio ovaj info prošle..predprošle godine

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh