Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biokemija

Izloženost kemikalijama povezana sa poremećajem pažnje u djece

U djece koja su još u maternici izložena kemikalijama u kozmetici i parfemima će se puno vjerojatnije razviti problemi u ponašanju, obično pronađeni u djece sa poremećajem pažnje, prema istraživanju njujorške djece školske dobi, objavio je Thursday.

Znanstvenici iz medicinske škole Mount Sinai su obavijestili majke koje su imale visoke razine ftalata tijekom trudnoće da će puno vjerojatnije imati djecu sa slabijim rezultatima u području pozornosti, agresije i vladanja. Istraživanje je pokazalo: djeca će imati 2.5 veću vjerojatnost za probleme u pažnji koji će biti “klinički značajni” ako su njihove majke bile između onih najizloženijih ftalatima. Tipovi ponašanja koji su u povećanju nađeni su u djece sa ADHD-om (eng. Attention Deficit Hyperactivity Disorder) i drugih, jednim imenom nazvanih poremećaji narušenog ponašanja.

Pomoćna profesorica preventivne medicine i glavna začetnica istraživanja na Mount Sinaiu Stephanie Engel je rekla za Thursday: “Više ftalata je ekvivalent više problema u ponašanju. Za svako povećanje izloženosti, vidjeli smo povećanje frekvencije i težine simptoma.” Veza je otkrivena jedino za tipove ftalata upotrijebljenih u parfemima, šamponima, lakovima za nokte, losionima, dezodoransima, lakovima za kosu i drugim proizvodima za osobnu higijenu. Nisu pronađeni nikakvi utjecaji na ponašanje za ftalate upotrijebljene u vinilnim igračkama i drugoj mekanoj plastici. Federalni zakon koji je stupio na snagu prije godinu dana zabranjuje ftalate u dječjim igračkama i drugim produktima. Ali u Sjedinjenim Državama nema ograničavanja upotrebe ftalata u kozmetici i drugim proizvodima za osobnu higijenu. Međutim, zabranjeno je prodavanje te kozmetike u Europi. Proizvođači proizvoda tvrde da su kemikalije sigurne nakon što su široko korištene oko 50 godina.

Znanstvenici kažu da su istraživanja otkrila novo područje koje bi moglo biti povezano sa ftalatima – utjecaj na razvitak dječjeg mozga. Sve do sad, većina istraživanja se fokusirala na njihovo potencijalno blokiranje muških hormona i feminiziranje dječaka ili na doprinos muškim reproduktivnim problemima.

Engel kaže: “Jasni okolišni toksikanti imaju ulogu u dječjem neuro razvoju, i ftalati su nedovoljno istraženi u ovom području.” Dr. Philip Landrigan, pedijatar na Mount Sinaiu i direktor Dječjeg zdravstvenog centra, to zove “novo područje brige” oko ftalata. On kaže: “Jasno je da je to potrebno ponoviti, kao i svako drugo istraživanje koje otkriva novo polje, ali istraživanje je samo po sebi vrlo dobro napravljeno i vrlo vjerodostojno.”

Istraživanje je uključivalo 188 djece između 4 i 9 godina koja su rođena između 1998. i 2002. godine, prema istraživanju objavljenom online u časopisu Environmental Health Perspectives. Većina ih je bila iz Istočnog Harlema i gornje strane Istočnog Manhattana, a tri četvrtine njih su imali niske prihode. Dječji rezultati su bili bazirani na odgovorima koji su njihovim majkama omogućila standardizirana pitanja uobičajeno upotrebljavana od psihijatara i drugih kliničara da se pomogne u dijagnozi poremećaja pažnje. Majke su odgovorile na 130 pitanja koja su dizajnirana da otkriju problematična ponašanja, na skali od 4 boda, rangiranoj od “nikad” do “skoro uvijek”, i od 86 pitanja na drugom testu dizajniranom za mjerenje kognitivnih funkcija, kao što je memorija. Neki učinci su bili jači u dječaka nego u djevojčica, ali asocijacije na kemikalije su bile smatrane još značajnijim u djevojčica, kaže Engel.

Istraživači nisu upotrijebili doktore ili druge kliničare za procjenu djece. Umjesto toga, nalazi su bili bazirani na procjenama majki. “Roditeljsko izvještavanje o dječjem ponašanju je sigurno subjektivno”, kaže Engel. Ali je dodala da su majke bile vrlo precizne u donošenju jednostavnih zaključaka, procjenjivanju agresije i problema u pozornosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Kemijska sredstva djeluju poput cigareta, ali samo na žene

Kemija

Izloženost počinje još u maternici

Evolucija

Kad prijašnja metoda obrane oslabi, oni stvarajudrugu

Ekologija i okoliš

Štetnost stare plastike

Oglašavanje