Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Izraelski znanstvenici kreirali test za koronavirus koji daje rezultate za minutu

Izraelski test bi mogao biti jeftiniji od laboratorijskih testova…

Foto: Pixabay

Izraelski istraživači sa Sveučilišta Ben-Gurion razvili su test koji za jednu minutu mjeri prisustvo koronavirusa u ljudskom dahu.

Ovo otkriće je značajno prije svega zato što je ostalim testovima potrebno nekoliko sati ili čak dana, kako bi potvrdili zarazu. Pri korištenju drugih testova potrebna je i čitava logistika za sigurno dopremanje uzoraka u laboratorij.

Međutim, izraelsko rješenje liči na malo veću pumpicu za astmu koja se prisloni na usta i mjeri prisustvo virusa u dahu.

Kliničko ispitivanje provedeno na preko 120 pacijenata pokazalo je da je ovaj test točan u više od 90 posto slučajeva. Trenutno se vrše ispitivanja može li test utvrditi i u kojoj se fazi oboljenja nalazi nosilac ovog virusa.

Prema sadašnjoj računici, izraelski test bi mogao biti jeftiniji od laboratorijskih testova, ako njegova proizvodnja zaista bude koštala 50 dolara. Prema prvim računicama to je realna cijena, ali prema nekim procjenama njegovi troškovi proizvodnje bi mogli narasti i do 100 dolara.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Dva epidemiologa, profesor Paul Franks sa Sveučilišta Lund i profesor Joacim Rocklöv sa Sveučilišta Umeå u Švedskoj, primijetili su zanimljiv obrazac.

Bakterije i virusi

Od 817 osoba zaraženih koronavirusom, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 posto je osjetilo promjene u osjetu okusa.

Robotika

Robota, to jest robotiziranu ruku, programirali u sami učenici.

Bakterije i virusi

Novi rezultati se odnose na štakore, koji su popularno jelo u Vijetnamu, a love ih na rižinim poljima.

Oglašavanje