Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Izumljen bezbolni laser, jesu li uobičajene injekcije napokon znak prošlosti?

Za sve one koji se boje injekcija budućnost će donijeti veliko olakšanje – klasični ubodi iglama postat će stvar prošlosti. Nov sustav, baziran na laserskim zrakama, ima mogućnost ubrizgavanja lijekova u kožu, no to čini bezbolno, poput daška vjetra na goloj koži.

U tom se procesu koristi erbium YAG laser koji osigurava ubrizgavanje precizne količine lijeka s vrlo malim elementom sile. Dermatolozi već koriste ovaj laser, većinom za estetske tretmane lica.

Laser je kombiniran s malim adapterom koji sadrži lijek. Lijek je potrebno unijeti u tijelo čovjeka, kao i posebnu komoricu koja sadrži vodu (vodič). Fleksibilna membrana dijeli te dvije tekućine, a svaki laserski puls generira mjehurić pare unutar vode. Pritisak tog mjehurića predstavlja određeni napor membrana, uzrokujući prisilno izbacivanje lijeka u obliku minijaturnog mlaza tek malo većeg od jedne ljudske vlasi.

“Pritisak mlaza je veći od elastičnosti kože i to uzrokuje glatko prodiranje mlaza u određenu dubinu ispod kože”, rekao je Jack Yoh, profesor mehaničkog i zračno-kozmičkog inženjeringa na Sveučilištu Seoul National u Južnoj Koreji, koji je razvio taj uređaj uz pomoć svojih studenata.

Istraživači su testirali sustav na gvinejskoj svinji te tim testom utvrdili kako unesen lijek može prodrijeti do nekoliko milimetara ispod površine kože bez ikakvih oštećenja na tkivu. U prijašnjim su istraživanjima koristili valnu dužinu lasera i otkrili da ju voda ne apsorbira dovoljno dobro, što uzrokuje sitne šok-valove koji troše energiju i uništavaju formacije mjehurića pare.

Tijekom novog istraživanja, Yoh i njegov tim koristili su laser valne duljine 2,49 nanometara, koju je voda spremno apsorbirala.  To je omogućilo stvaranje većih i stabilnijih mjehurića.

“Ta je valna duljina idealna za stvaranje mlaza i značajno poboljšava njegovo prodiranje u kožu”, rekao je Yoh. “Injektor može precizno kontrolirati dozu i dubinu ubrizgavanja lijeka ispod kože. Kontroliranje putem snage lasera naše je glavno postignuće s obzirom na druge uređaje.”

“U skoroj će budućnosti ova tehnologija biti mnogo lakše prihvaćena u situacijama gdje treba unijeti u organizam veoma malu količinu lijeka, a daljnji će rad na ovoj ideji biti potreban kako bi se mogla početi koristiti pri masovnim cijepljenjima djece.”

3 komentara

3 Comments

 1. Haris Perviz

  20 rujna, 2012 u 10:18 pm

  neka brete kako boli guzan od njih..:)

 2. Agan Uzunovic

  20 rujna, 2012 u 11:19 pm

  hipo sprej iz star treka 😀

 3. Milan Banic

  21 rujna, 2012 u 12:35 am

  Da to ce doci kod nas Za 50 god

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Fizika

Hologrami su čudesne slike koje izgledaju kao da imaju dubinu poput pravih predmeta. Gledamo li naprimjer, hologram kocke i okrećemo li ga na jednu...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oboljenja i poremećaji

Jedna injekcija za sve tumore

Neuroznanost

Znanstvenici instituta Scripps Research imaju sretne vijesti. Tvrde da im je pošlo za rukom izliječiti štakore ovisne o alkoholu. Evo o čemu se konkretno...

Oglašavanje