Connect with us

Znanost

Izumljen „trikorder” koji bi se mogao koristiti za otkrivanje tumora

Zdravlje i Medicina

Izumljen „trikorder” koji bi se mogao koristiti za otkrivanje tumora

Znanstvenici su osmislili „trikorder”, nešto nalik na čarobni uređaj iz Zvjezdanih staza koji se koristio za dijagnosticiranje niza oboljenja. Najnovije studije objavljene u časopisu Applied Physical Letters otkrivaju da uređaj koristi hibridni radio frekventni/ultrazvučni sistem pri otkrivanju skrivenih objekata, od plastičnog eksploziva do, vrlo vjerojatno, tumora.

Tim elektroinžinjera sa Stanforda, predvođen Aminom Arbabianom i Pierreom Khuri-Yakubom, stvorio je stroj koji je nastao kao odgovor na izazov koji je postavila DARPA – Agencija za napredne obrambeno-istraživačke projekte SAD-a. Agencija već dulje vrijeme razmatra nove metode pronalaska skrivenih improviziranih eksplozivnih naprava, koje su nevidljive klasičnim detektorima metala. Detektori bi, naravno, trebali funkcionirati bez dodira s objektom, zbog opasnosti od eksplozije.

Razlog zbog kojeg je uređaj dobio nadimak „trikorder” leži u tome što se može koristiti u medicinske svrhe. Ista grupa znanstvenika ugradila je „metu” izrađenu od polimera, koja je predstavljala tumor, u blok načinjen od gela dobivenog iz morske trave koji je predstavljao ljudsko tkivo. Uređaj je mogao s 30 centimetara udaljenosti od bloka točno utvrditi lokaciju skrivene mete. Stoga je ovim trikorderom teoretski moguće otkrivanje malignih oboljenja unutar ljudskog tijela.

Kako bi to trebalo funkcionirati, pogledajte u videu:

2 komentara

2 Comments

  1. Saša Vukić

    15 studenoga, 2015 kod 2:29 pm

    Gene Roddenberry je bio iznad svog vremena 🙂

  2. Frane Rogić

    15 studenoga, 2015 kod 8:35 pm

    :”Like.”.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh