Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Znanstvenici napravili uređaj koji prikuplja vodu iz zraka

Već su postojali drugi ovakvi izumi, ali svi su imali mane

Budući da globalno zatopljenje uzima sve više maha, mnoga područja na zemlji se već suočavaju s nedostatkom pitke vode. Prema procjenama UN-a do 2050. više od 5 milijardi ljudi će zahvatiti nestašica vode.

Kako bi pomogli u rješavanju tog problema, inženjeri s MIT-a su izumili uređaj koji može prikupiti vodu iz zraka čak i u pustinjskim područjima.

Iako ovakav uređaj ne predstavlja neku novinu, oni tvrde kako dosadašnji modeli nisu baš praktični. Neki koriste rosu koju pretvaraju u vodu, ali za to im je potrebna neka vrsta hladnjaka i mehanizam za kondenzaciju koji troše previše energije. Drugi prikupljaju tekuću vodu iz magle, što nije moguće napraviti u pustinjskim uvjetima.

Ovaj model uspijeva prikupiti 2,8 l vode na dan zahvaljujući kristalinu. Vodena para se nakuplja u poroznom materijalu za vrijeme hladnijih noći. Kada sunce zagrije materijal, tekuća voda ponovno isparava, ali ovaj put upada u spremnike gdje se ponovno kondenzira i akumulira.

U usporedbi s drugim materijalima, ovi metalno organski materijali (MOF) prikupljaju više vode i nije im potrebna velika promjena temperature. Također, ne sadrži pomične dijelove i ne treba neku vrstu hladnjaka. Zbog svega toga ovaj uređaj ima iznimnu energetsku učinkovitost.

Uređaj je testiran u Arizoni gdje su znanstvenici pokazali da radi u pustinjskim uvjetima u kojima je relativna vlažnost zraka samo 10% i u kojima gotovo i nema rose.

Međutim, uređaj je pokazao i neke slabosti. Primjerice, prikupio je samo 0,25 l u 24 sata dok je bio postavljen na krovu Arizona State Universityja. On može raditi samo 24 sata pa će inženjeri morati pronaći način kako produljiti to vremensko razdoblje.

Usprkos nedostatcima, ovaj uređaj će zasigurno pomoći u pronalaženju rješenja u slučajevima suše i nestašice pitke vode. Studija je objavljena u stručnom časopisu Nature Communications.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Sadašnji nosivi uređaji za svoj rad trebaju baterije, ali to bi se uskoro moglo promijeniti. Novi moderni uređaji možda bi mogli raditi bez ograničenja,...

Tehnologija

Postoji ograničenje onoga što možete naučiti o stanicama iz 2D slika, a stvaranje 3D je vremenski zahtjevniji proces i samim time revolucionaran. Sada su...

Ekologija i okoliš

Japan je najavio da će u more pustiti više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, što je izazvalo bijes susjednih...

Zdravlje i Medicina

Otkrivamo vam 10 dobrobiti hladnog vremena zbog kojih još više volimo jesen i zimu.

Oglašavanje