Connect with us

Znanost

Foto: Vivian Abagiu, Sveučilište u Teksasu

Zdravlje i Medicina

Izumljena “olovka” koja otkriva rak za 10 sekundi

Vjerovali ili ne.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Texasu su izumili ručnu spravu oblika olovke za koju tvrde da može otkrivati kancerogeno tkivo. To je već samo po sebi dobra vijest, no ono što je najzanimljivije jest to da navedena „olovka“ to može napraviti za svega 10 sekundi. Stvoren je, ukratko, nevjerojatan novi komad tehnologije.

Ručni uređaj, poznat kao MasSpec Pen, mogao bi revolucionarno pojednostaviti operaciju tumora, dramatično smanjivši rizik ostavljanja kancerogenog tkiva unutar pacijenta, što bi rezultiralo smanjivanjem šansi da će se tumor vratiti. Kirurzima je sada izazov pronaći granicu između tumorskog i normalnog tkiva. Kod nekih je vrsta tumora to i očigledno, ali kod nekih se ipak granice ne vide tako jasno. Ova moćna olovka bi trebala biti od pomoći liječnicima u misiji da potpuno uklone tumor.

Znanstvenici su potvrdili u Science Translational Medicine da uređaj može mjeriti tisuće molekula prisutnih u uzorku za samo 10 sekundi, a s testovima koji sugeriraju da je ispitivanje točno 96 posto vremena. Kako to sve funkcionira, pitate se? Princip je jednostavan.

Olovka se stavlja na uzorak tkiva za koje se sumnja da je kancerogeno te zatim ispusti nekoliko kapljica vode. Molekule koje su stvorene od strane tkiva ulaze u kapljicu vode koja se potom usisava u olovku i priprema za analizu. Olovka se zatim mora staviti u maseni spektrometar, koji skenira kapljicu i daje odgovor na pitanje koje su kemikalije prisutne, od čega se može zaključiti je li uzorak kancerogen ili ne.

Trenutno, ako uzorak tkiva mora biti testiran tijekom operacije, proces može biti spor i povremeno netočan. Tkivo treba ukloniti i poslati na procjenu, što može potrajati i do pola sata dok je pacijent još pod anestezijom. To povećava rizik za pacijenta, od infekcije i negativnih učinaka dugotrajne anestezije.

“Svaki put moramo ponuditi pacijentu precizniju, bržu i sigurniju operaciju“, objasnio je kirurg James Suliburk s Medicinskog koledža Baylor koji je surađivao na razvoju olovke. “Ova tehnologija omogućava sve te tri pretpostavke. ”

Revolucionarna olovka je do sada testirana na ukupno 253 uzorka, a s daljnjim testiranjem će se nastaviti sve do sljedeće godine kada se očekuje da će se početi upotrebljavati u operacijskim salama. Zasad olovka može podnijeti uzimanje uzorka tkiva veličine 1,5 mm, ali znanstvenici su već na putu pravljenja novih olovki koje će moći uzimati veće i manje uzorke, piše IFL Science.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

2 komentara

2 Comments

  1. Душко Бајић

    8 rujna, 2017 kod 11:17 pm

    Фасцинантна би била оловка која га за 10 секунди отклања. Ово сте требали одавно да откријете.

  2. Edib Mušović

    9 rujna, 2017 kod 12:58 am

    Imran Birdjozlic.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh