Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Izumljene solarne ćelije lagane poput sapunice

Znanstvenici s MIT-a nedavno su predstavili novi tip fotonaponskih ćelija, toliko laganih da ih je moguće staviti na mjehur sapunice, a da se dotični ne rasprsne. Takve solarne ćelije mogle bi imati uistinu raznolike primjene, budući da bismo ih zbog njihove male mase mogli uklopiti gotovo svugdje, počevši od odjeće, preko krovova zgrada, pa sve svemirskih letjelica.

„Riječ je o materijalu koji je toliko lagan da uopće ne biste znali kako je tu, na vašoj majici ili vašem laptopu. Ove ćelije bismo jednostavno mogli dodavati na postojeće strukture“, otkrio je Vladimir Bulović s MIT-a. Kako bi napravili dotičnu ćeliju, znanstvenici su morali osmisliti potpuno novi tehnološki proces, koji je uključivao istovremeno stvaranje ćelije i njene podloge, a da bi ih se zaštitilo od utjecaja prašine i ostalih oblika zagađenja.

I dok je za stvaranje osnovnog sloja ćelije, koji ima zadatak apsorbirati svjetlost, korišten organski materijal DBP (dibutil ftalat), pri proizvodnji podloge, ali i gornjeg zaštitnog sloja ćelije, upotrebljen je prilično uobičajeni savitljivi polimer parilenska.

Za razliku od klasičnog pristupa proizvodnji solarnih ćelija, gdje značajno mjesto zauzima upotreba jakih kemikalija, ovdje se dotične proizvode unutar vakuumske komore pri sobnoj temperaturi, gdje se kombinacijom topline, tlaka i pratećih kemijskih reakcija stvaraju iznimno tanki slojevi ćelija. Štoviše, znanstvenici ističu kako je upravo takav tip proizvodnje najrevolucionarniji dio cijelog postupka.

Sve to ima za posljedicu stvaranje ćelija pedeset puta tanjih od vlasi ljudske kose i čak tisuću puta tanjih od ćelija koje su trenutno u uporabi. Iako su u presjeku debele tek dva mikrona, efikasnošću nimalo ne zaostaju za klasičnim, staklenim ćelijama.

Iako će do masovne proizvodnje novog tipa ćelija proći još nekoliko godina, dotične će zasigurno značajno utjecati na korištenje Sunčeve energije. Budući da je novi tip ćelija moguće ugraditi na gotovo svaki tip materijala, počevši od metala, pa sve do papira i tkanina, pružaju se neslućene mogućnosti primjene navedenih. Tko zna, možda ćemo za nekoliko godina jednostavno žudjeti za kupovinom, novih, trendovskih solarnih jakni.

Izvor: MIT

7 komentara

7 Comments

 1. Ivana Cikoja

  28 veljače, 2016 u 9:15 pm

  Na ‘majci’ ili na ‘majici’?!

 2. Senad Kolasinac

  28 veljače, 2016 u 9:43 pm

  Pa, ne bi ih osjetili ni na majici ni na majci ni na ocu.

 3. Sargon Skrgic

  29 veljače, 2016 u 1:08 am

  Da li ste razmisljali o tome da i sunce nije beskonacni izvor energije?
  Sad treba da svako nosi takve majice pa da istrosimo sunce i ostanemo u mraku? Svakvih gluposti imali smo priliku cuti ali ovo je jedna od najvecih… mislim da ce se i drugi sloziti sa mojim misljenjem!?
  😉

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje