Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Japan će poslati 8K kameru na Mars i njegove mjesece

Svemirska letjelica misije MMX trebala bi biti lansirana 2024. godine, a na Mars bi trebala stići do 2025.

Foto: JAXA/NHK

Snimke u 8K rezoluciji su rijetke i na Zemlji, ali to neće spriječiti Japan da snimi slike ultra visoke rezolucije negdje drugdje u Sunčevom sustavu. Japan Aerospace Exploration Agency i njihov broadcaster NHK razvijaju 4K i 8K kamere koje će snimati slike Marsa i njegovih mjeseca (Fobos i Deimos). Riječ je o misiji Mars Marsona Moons Exploration (MMX), a cilj misije je redovito fotografirati i slati fotografije na Zemlju. Originali fotografija će se čuvati u povratnoj kapsuli dok se kapsula ne vrati na Zemlju, piše Engadget.

Fotografije će također pomoći i prilikom kontrole modula, jer će se u kombinaciji s analitičkim podacima dobiti puno detaljnija slika kretanja.

Svemirska letjelica misije MMX trebala bi biti lansirana 2024. godine, a na Mars bi trebala stići do 2025. No, proći će još toliko vremena dok se kapsula s fotografijama vrati na Zemlju.

Bilo kako bilo, znanstvenici smatraju da su fotografije vrijedne čekanja. MMX misija neće prikazati samo detaljne fotografije Marsa s površine, već će prikupiti i materijale s Fobosa. Tako će znanstvenici dobiti najdetaljniji uvid do sada o sadašnjosti i prošlosti Marsa, dok će NHK medijski div imati 8K fotografije koje si drugi TV provideri neće moći priuštiti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Riječ je o projektu Safe and Precise Landing Integrated Capabilities Evolution (SPLICE) koji ima za cilj poboljšati sigurnost slijetanja.

Robotika

Video koji je objavljen na YouTubeu prikazuje muškarca koji kontrolira Model-T robota u trgovini FamilyMart.

Tehnologija

Stroj koji su testirali može lebdjeti u zraku od 5 do 10 minuta, što nije baš dugo, ali svejedno predstavlja impresivan podvig.

Svemir

To je prvi uspješan let nakon neuspješnog lansiranja 4. srpnja kad je Rocket Lab izgubio sedam satelita od kojih je jedan bio Canonov.

Oglašavanje