Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Japan će poslati 8K kameru na Mars i njegove mjesece

Svemirska letjelica misije MMX trebala bi biti lansirana 2024. godine, a na Mars bi trebala stići do 2025.

Foto: JAXA/NHK

Snimke u 8K rezoluciji su rijetke i na Zemlji, ali to neće spriječiti Japan da snimi slike ultra visoke rezolucije negdje drugdje u Sunčevom sustavu. Japan Aerospace Exploration Agency i njihov broadcaster NHK razvijaju 4K i 8K kamere koje će snimati slike Marsa i njegovih mjeseca (Fobos i Deimos). Riječ je o misiji Mars Marsona Moons Exploration (MMX), a cilj misije je redovito fotografirati i slati fotografije na Zemlju. Originali fotografija će se čuvati u povratnoj kapsuli dok se kapsula ne vrati na Zemlju, piše Engadget.

Fotografije će također pomoći i prilikom kontrole modula, jer će se u kombinaciji s analitičkim podacima dobiti puno detaljnija slika kretanja.

Svemirska letjelica misije MMX trebala bi biti lansirana 2024. godine, a na Mars bi trebala stići do 2025. No, proći će još toliko vremena dok se kapsula s fotografijama vrati na Zemlju.

Bilo kako bilo, znanstvenici smatraju da su fotografije vrijedne čekanja. MMX misija neće prikazati samo detaljne fotografije Marsa s površine, već će prikupiti i materijale s Fobosa. Tako će znanstvenici dobiti najdetaljniji uvid do sada o sadašnjosti i prošlosti Marsa, dok će NHK medijski div imati 8K fotografije koje si drugi TV provideri neće moći priuštiti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Musk je između ostalog spomenuo svoju glavnu motivaciju za stvaranje grada na Marsu.

Planete i mjeseci

Do posljednjih otkrića znanstvenici su došli uz pomoć radarskog sustava MARSIS.

Planete i mjeseci

NASA planira poslati dron na Saturnov mjesec Titan, ali čini se da ćemo na to ipak čekati više nego što smo mislili. Američka svemirska...

Znanost

Mjerenja su obavljena u siječnju 2019. godine u sklopu kineske misije Chang'e 4.