Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Japanski roboti jedu snijeg, a automobili prognoziraju snijeg

Skijaški timovi naoružani bombama brinu se o lavinama, snijeg se čisti i bacačima plamena ili robotima koji ga “probave”, a zbog satelita su auti metereološke postaje.

U Bostonu 1948. palo je najviše snijega u povijesti grada  pa je  gradonačelnik James Curley shvatio da ralice, industrijska sol i zimska služba ne mogu učiniti previše. Umjesto cmizdrenja nad snježnom apokalipsom koja je okovala grad, odlučio je, poput pravoga kauboja, pozvati “konjicu” ili, preciznije, brigadu studenata MIT-a naoružanu najmodernijim bacačima plamena.

Studenti ga nažalost nisu shvatili ozbiljno i snijeg su miroljubivo očistili snagom mišića i lopatama. No 60 godina poslije razvoj tehnologija i društvenih mreža ipak pomaže u otklanjanju snježnih nepogoda. Američka nacionalna meterološka služba 2010. pokrenula je program koji s Twittera i drugih društvenih mreža prikuplja informacije o snježnim opasnostima koje prijete ljudima. “Twitter Storm Reports” koristi se i geotagiranjem s pametnih telefona što pomaže u preciznom otkrivanju “mjesta nesreće”. Naprednija verzija programa svaki moderan auto ili ralicu pretvara u meterološku postaju. Iz vozila pa satelitom u centar stižu informacije o vanjskoj temperaturi, tlaku i jačini padalina.

U Japanu roboti jedu snijeg

U Japanu robot Yuki-taro čisti snijeg tako da ga jede. Opremljen je GPS uređajem, dvjema kamerama i kompresorom koji mu omogućuje da “hranu” pretvori u snježne cigle.

Stare lokomotive ne novim tračnicama

U Švedskoj zbog iznimno hladnih zima sol ne pomaže u topljenju snijega, a to je golema opasnost za moderne, lagane i ultrabrze vlakove. Prijevoznici su se zato okrenuli prošlosti i na tračnice stavili stare teške lokomotive, koje prolaze bez problema.

“Zvijer” baca snijeg

Snijeg s kanadskih putova s lakoćom čisti “zvijer” koju pokreće motor V8 s 412 konjskih snaga. Kanadski stroj opremljen je gusjenicama, okreće se oko svoje osi, a snijeg baca više od 30 metara daleko.

Bombom na snijeg

Na popularnom skijalištu Tahoe u Kaliforniji protiv velikog snijega i opasnih ledenih lavina ski-ekipe bore se bombama i eksplozivom. Do zuba naoružani profesionalci okupljaju se prije zore i prije svakog skijaša te traže opasna mjesta. Zatim na njih postavljaju eksploziv, sklanjaju se i sve detoniraju kako bi izazvali lavine. U doba jakog snijega u prosjeku bace oko 360 bombi i TNT-a.

24sata.hr

Tražili ste na googlu:

automobili, snijeg u japanu

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

10 komentara

10 Comments

 1. Thomas Jefferson-hr

  12 veljače, 2012 kod 9:47 pm

  a lijepo, naručujem jednu kantu

 2. Kresimir Sertic

  12 veljače, 2012 kod 9:48 pm

  čudo jedno!

 3. Pilich Isus Krist

  12 veljače, 2012 kod 9:49 pm

  Njima je fakat dosadno!

 4. Biserka Obranković

  12 veljače, 2012 kod 9:49 pm

  space shuttle i 007 s direknom vezom s mi 6

 5. Ivica Jurinić

  12 veljače, 2012 kod 9:50 pm

  aa kod nas obrnuto,automobili jedu snijeg a roboti prognoziraju

 6. Mario Cogito Ergo Sum

  12 veljače, 2012 kod 9:51 pm

  Nebi bilo lose da obnove areaktore lol

 7. Miroslav Lasić-Rico

  12 veljače, 2012 kod 9:57 pm

  .nemreš belivit!!

 8. Ljudevit Lešić

  12 veljače, 2012 kod 10:32 pm

  jedino što neznaju šta radit kad im se nuklearka pokvari; al to je sitnica; bitno da su napravili robota koji jede snijeg

 9. Robert Rengel

  12 veljače, 2012 kod 10:56 pm

  ma nije to ništa…. moja koza jede snijeg , a nepokretna baba prognozira promjene vremena tjedan dana unaprid, pa se zato nikom nefalim…;)

 10. Qui Gon

  12 veljače, 2012 kod 11:05 pm

  Čudno je da je žut, od toliko snijega kod nas bi pobijelio, R2D2 budućnosti

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh