Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Japanski znanstvenici u gubici kitopsine otkrili nove amfipodne račiće

Nova vrsta rakušca nazvana je “podocerus jinbe”, što je izvedenica iz japanskog naziva za kitopsinu – “jinbe zame”.
Gubica kitopsine, najveće ribe na svijetu i nije pretjerano gostoljubivo okruženje za trajni boravak, no upravo ondje su japanski znanstvenici otkrili novu vrstu amfipodnih račića iz podreda rakušaca.

Prehrana ovih rakušaca je vrlo raznolika te su u stanju živjeti i u ekstremnom okruženju – u planinskim jezerima, ali i na dnu oceana.

“Ova su iznimna stvorenja. Obično su dugačka između tri i pet centimetara, a posebni su jer se mogu prilagoditi životu u različitim sredinama”, kazao je za AFP japanski istraživač Ko Tomikawa, znanstvenik sa Sveučilišta u Hirošimi, priznajući kako nije očekivao da će ih pronaći i u gubici kitopsine.

Sitna novootkrivena bića smeđe su boje, a dugačka su tek 5 milimetara. Nožice su im obrasle dlačicama kako bi uspjeli privući razne mikroorganizme, pojasnio je Tomikawa.

“Gubica kitopsine za njih je očigledno dobro prirodno stanište jer su stalno izloženi prirodnome protoku svježe morske vode, nužne da bi disali te da bi im kroz nju pristizala hrana”, kazao je.

“Još je nešto značajno. Naime, ovakvo mjesto ovoj vrsti rakušca pruža sigurnost jer ih ne smetaju grabežljivci”, kazao je Tomikawa, koji je pregledao kitopsinu u akvariju arhipelaga Okinawa.

Otprilike tisuću tih malih račića pronađeno je u škržnim urezima gubice ovoga morskog diva, koja mu, osim kao respiratorna funkcija koristi za filtriranje vode što im omogućuje i odvajanje hrane.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Zagađenje plastikom je dobilo posve novu dimenziju

Oglašavanje