Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Tehnologija

Japanski znanstvenik izumio samoobnavljajuće staklo

Jedno sasvim slučajno otkriće.

Japanski znanstvenik je nedavno otkrio pukom slučajnošću novi tip stakla. Staklo je to koje se može popraviti jednostavnim činom pritiskanja slomljenih dijelova zajedno. Zvuči jednostavno, zar ne? Tome će ipak, nesumnjivo, trebati još nekoliko godina prije nego što se ta inovacija nametne kao diktat u industriji.

Dotični znanstvenik se zove Yu Yanagisawa, kemičar je i dolazi s tokijskog sveučilišta. Rekao je kako je otkrio novi materijal posve slučajno dok se bavio proučavanjem ljepila sposobnih za djelotvorno djelovanje na vlažnim površinama.

U laboratorijskom pokusu je 33-godišnji Yanagisawa slomio na pola maleni komad stakla u vlastitoj proizvodnji. Pritisnuo je potom dva odlomljena dijela stakla jedan uz drugi u trajanju od 30 sekundi na sobnoj temperaturi prije nego što se dogodilo “čudo”. Rezultat je, naravno, bio to da se staklo ponovno našlo u jednom komadu.

Također, tako spojeni komad rekonstruiranog stakla činio se i vrlo otporan. Demonstraciju tog fascinantnog pokusa možete pogledati ovdje:

To organsko staklo, slično akrilnom staklu, proizvodi se iz kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida. Njihova hidrogena povezanost tako daje staklu samoobnavljajuću sposobnost, tako kaže i samo istraživanje Yanagisawe.

Drugi su znanstvenici pokazali neka slična svojstva prije s kaučukom ili gelom, ali je ovaj japanski znanstvenik prvi do sada koji je do tih svojstava došao samo s jednim tipom stakla, i to tako da ga nije prethodno morao otopiti.

Je li budućnost iz sf filmova iza ugla? Je li to kraj slomljenim zaslonima? Ova bi važna inovacija mogla omogućiti udvostručen ili čak možda utrostručen rok trajanja raznih  predmeta od stakla, kao što su automobilsko vjetrobransko staklo ili građevinski materijal, po Yanagisawi. Nadajmo se da će tako nekako i biti.

Tražili ste na googlu:

staklo nobel

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Tehnologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh