Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Javno mnijenje i globalno zatopljenje

Prema najnovijim rezultatima istraživanja o javnom mišljenju kojeg su proveli istraživači sa sveučilišta Yale i Sveučilišta George Mason, briga javnosti o globalnom zatopljenju drastično je opala od jeseni 2008 godine.

Istraživanje je pokazalo:
• Samo 50 posto Amerikanaca sada govori da su zabrinuti što se tiče globalnog zatopljenja, što je 13 posto manje nego ranije.
• Postotak Amerikanaca koji misle da se globalno zatopljenje zapravo događa je opalo za 14 posto.
• Postotak Amerikanaca koji misle da je globalno zatopljenje uzrokovano ljudskom aktivnošću opalo je za 10 posto i sada iznosi 47 posto.

U skladu sa ovim uvjerenjima, došlo je do porasta broja Amerikanaca koji su uvjereni da globalno zatopljenje ne može naškoditi ljudima ili drugim vrstama koje žive u Sjedinjenim Državama ili igdje drugdje u svijetu.

“Nasuprot rastućim znanstvenim dokazima kako će globalno zatopljenje imati značajne posljedice diljem svijeta, javno mišljenje se kreće u suprotnom smijeru”, kaže Anthony Leiserowitz, jedan od vodećih ljudi na projektu. “Zadnjih godina Sjedinjene Države iskusile su porast nezaposlenosti, javnu frustraciju prema Washingtonu i debatu o zdravstvu koja je podijelila javno mišljenje, gurajući klimatske promjene izvan fokusa.

Iz ispitivanja je također proizašlo smanjeno povjerenje javnosti u razne institucije i vođe, uključujući i znanstvenike. Na primjer, povjerenje Amerikanaca u mainstream medije kao pouzdan izvor novosti o globalnom zatopljenju opalo je za jedanaest posto, u televizijske vremenske prognoze za deset posto i u znanstvenike za osam posto. Vlada nepovjerenje prema političkim vođama sa obje strane političke ograde. Šezdeset pet posto je izrazilo nepovjerenje republikancima Arnoldu Schwarzeneggeru i Sarah Palin kao izvoru informacija, dok pedeset tri posto ne vjeruje Al Goreu a četrdeset devet posto predsjedniku Baracku Obami.

Na kraju, Amerikanci koji vjeruju da su znanstvenici složni oko globalnog zatopljenja kao fenomena koji je u tijeku opalo je za trinaest posto, dok četrdeset posto javnosti sada vjeruje kako postoje mnoge nesuglasice u znanstvenim krugovima da li se globalno zatopljenje događa ili ne.

“Znanstveni dokazi su jasni što se tiče realnosti globalnog zatopljenja te ljudskog udjela u fenomenu i prijetnji zajednicama diljem Amerike”, kaže Edward Maibach, direktor Centra za komunikaciju o klimatskim promjenama na Sveučilištu George Mason. “Erozija u javnom mišljenju i povjerenju o globalnom zatopljenju treba poslužiti kao upozorenje ljudima i organizacijama koje pokušavaju educirati javnost o ovoj važnoj problematici.”

Izvor: sciencedaily.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Klima

Neke od najprometnijih zračnih luka, uključujući njujorške, mogle bi do kraja stoljeća biti pod vodom ako poraste razina mora, upozorili su u srijedu znanstvenici.  Povećanjem...

Klima

Najcrnji scenarij emisija ugljičnog dioksida u ovom stoljeću, koji bi povećao globalnu temperaturu za 6 stupnjeva Celzija, sve je manje vjerojatan, napisala je skupina znanstvenika u...

Zemlja

Britanski znanstvenici vjeruju da su nedavni požari u Australiji naznaka onoga što bi u svijetu ubuduće moglo postati uobičajeno ako se temperatura poveća za...

Klima

Proučavajući fotografije koje su snimili NASA-ini sateliti Landsat između 1993. i 2018., znanstvenici su otkrili malen, ali značajan porast vegetacije na četirima područjima oko Mount...

Oglašavanje