Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Jedina pozitivna strana pandemije koronavirusa – rekordan pad emisije štetnih plinova

Iako emisija ugljičnog dioksida u SAD-u opada već desetak godina, BNEF procjenjuje da će ove godine doći do rekordnog pada.

Foto: Pixabay

Pandemija koronavirusa izazvala je zdravstvenu, socijalnu i ekonomsku krizu diljem svijeta, ali je imala i jedan pozitivan efekt – rekordno smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Prema novom izvještaju istraživačke tvrtke Bloomberg New Energy Finance (BNEF), emisija ugljičnog dioksida u Sjedinjenim Državama bit će manja ove godine za 9,2 posto nego 2019., odnosno spustit će se na razinu koja je posljednji put zabilježena davne 1983. godine, prenosi Russia Today.

Iako emisija ugljičnog dioksida u SAD-u opada već desetak godina, BNEF procjenjuje da će ove godine doći do rekordnog pada.

Bez utjecaja pandemije koronavirusa, emisija bi pala za oko jedan posto. Glavni direktor BNEF-a Nathaniel Bullard naveo je u izvještaju da je sektor transporta, koji inače ima najveći udio u emisiji staklenačkih plinova u SAD-u, pretrpio najveći međugodišnji udar ikada.

“Emisije iz prometnog sektora će vjerojatno pasti za više nego dvostruko u odnosu na period financijske krize 2008. – 2009. Udio emisije iz sektora električne energije će također vjerojatno zabilježiti rekordan pad, dok emisije iz industrije neće”, navodi Bullard.

Predviđa se da će pad emisije u sektorima transporta i energetike iznositi četiri posto, odnosno 2,8 posto respektivno, a istovremeno se procjenjuje da su ovogodišnji šumski požari povećali udio u ukupnim američkim emisijama za 2,8 posto, čime je poništen efekt smanjenja iz elektroenergetskog sektora.

Ipak, napominje se da je utjecaj šumskih požara privremen jer se atmosferski ugljični dioksid čisti ponovnim rastom šuma.

S druge strane, BNEF očekuje nakon ovogodišnjeg rekordnog smanjenja emisije njihov značajan skok nakon pandemije.

“Pad emisija koji predviđamo za 2020. godinu vratit će SAD na put ispunjena prvobitnog obećanja iz Pariza da će do 2025. godine smanjiti emisije za 26-28 posto, odnosno na razinu iz 2005. godine. Pandemija je sasvim slučajno dala SAD-u drugu šansu da ispune svoje obavezu”, navodi BNEF.

1 komentar

1 komentar

  1. Bane

    5 prosinca, 2020 u 3:47 am

    Dok u sasvim drugom tekstu pod nazivom “Rekordno globalno zagađenje u godini korone” imate sasvim suprotan tekst…
    https://geek.hr/znanost/clanak/rekordno-globalno-zagadenje-u-godini-korone/

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Rusija i Sjedinjene Države nastavit će zajedno raditi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nakon 2024. godine, izjavio je u srijedu visoki dužnosnik ruske svemirske...

Energija i gorivo

Takav pristup je jeftin, jednostavan i koristi materijale kojih ima u izobilju.

Ekologija i okoliš

Lideri EU postigli su dogovor o smanjenju neto emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Bakterije i virusi

Cijepljenje predstavlja ključnu mjeru koja bi trebala obuzdati pandemiju koronavirusa.

Oglašavanje