Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Znanost

Jeli vaše dijete žrtva nasilničkog ponašanja ?

Svakog dana, 10-godišnji Marko je tražio od svoje mame sve više i više novca za ručak u školi. Ipak, izgledao je mršavije nego ikad i vraćao se iz  škole gladan. Ispostavilo se da Marko daje novac od ručka dečkima iz petog razredu koji mu  prijete da će ga pretući ako ne plati.

Kira, 13-godišnjakinja, mislila je kako je super u novoj školi, jer su sve popularne djevojke bile tako ljubazne prema njoj. Ali onda je doznala da je jedna od njih širila glasine o njoj.

Nažalost, vrsta nasilničkog ponašanja kojeg su Marko i Kira doživjeli je široko rasprostranjeno. U nacionalnim istraživanjima, većina djece i tinejdžera kaže da se nasilje događa u školi.

Nasilnik može pretvoriti nešto poput odlaska na autobusnu stanicu u noćnu moru za dijete. Nasilničko ponašanje može ostaviti duboke emocionalne ožiljke, a u ekstremnim situacijama uključuje nasilne prijetnje, oštećenje imovine ili fizičke povrede. Postoje načini da pomognete djetetu da se nosi sa zadirkivanjem, nasilničkim ponašanjem ili zlobnim tračanjem. Čak i ako nasilničko ponašanje u vašem domu trenutno nije problem, važno je razgovarati o tome kako bi vaša djeca bila spremna ako se to dogodi.

Identificiranje nasilničkog ponašanja

Većina djece je u nekom trenutku zadirkivana od strane braće ili prijatelja. I to obično nije problem kada se radi na razigran, prijateljski i obostrani način, i ako oba djeteta smatraju da je smiješno. Ali kada zadirkivanje postane štetno, neljubazno i konstantno, ono prelazi granicu u nasilje i treba prestati.

Nasilničko ponašanje je namjerno mučenje na fizički, verbalni ili psihološki način. Može biti u rasponu od udarca, guranja, pogrdnih imena, prijetnji i ismijavanja do iznude novca i imovine. Neka djeca maltretiraju izbjegavajući drugu djecu i šireći glasine o njima. Drugi koriste društvene medije ili elektroničke poruke kako bi podrugivali druge ili povrijedili njihove osjećaje.

Važno je ozbiljno shvatiti nasilničko ponašanje, a ne samo misliti kako je to nešto što djeca moraju “izdržati”. Učinci mogu biti ozbiljni i utjecati na dječji osjećaj sigurnosti i vlastite vrijednosti. U teškim slučajevima, zlostavljanje je doprinijelo tragedijama, kao što su samoubojstva.

Zašto djeca zlostavljaju drugu djecu

Djeca zlostavljaju iz različitih razloga. Ponekad im je jednostavno potrebna žrtva – netko tko se emocionalno ili fizički čini slabijim, ili samo djeluje ili se na neki način čini drugačijim – to pomaže zlostavljaču da se osjeća važnijim I popularnijim.

Ponekad djeca muče druge zato što dolaze iz obitelji ili drugih okruženja u kojima se svatko redovito ljuti, viče ili koristi pogrdna imena.

Znakovi nasilničkog ponašanja

Ako vam dijete ne govori o nasilju – ili nema vidljive modrice ili ozljede – može biti teško shvatiti da se to događa.

Ali postoje neki znakovi upozorenja. Roditelji mogu primijetiti da se djeca ponašaju drugačije, djeluju anksiozno, ne jedu, ne spavaju dobro ili ne rade stvari u kojima inače uživaju. Kada djeca izgledaju poprilično uzrujano ili kad počnu izbjegavati određene situacije (kao što je odlazak autobusom u školu), to može biti zbog nasilnika.

Pomozite djetetu

Ako vam dijete govori o zlostavljanju, smireno ga poslušajte i pružite mu podršku. Djeca nerado govore odraslima o zlostavljanju jer se osjećaju neugodno i stidljivo što se to uopće događa, ili brinu da će njihovi roditelji biti razočarani, uznemireni ili ljuti.  Ponekad se djeca osjećaju kao da su sama kriva, da ako bi izgledali ili se ponašali drugačije, to se ne bi događalo. Ponekad se boje da će se situacija pogoršati ako nasilnik sazna da su se žalili.

Pohvalite svoje dijete što čini pravu stvar tako što vam govori o tome. Naglasite da je nasilnik taj koji se loše ponaša – ne vaše dijete. Uvjerite svoje dijete da ćete shvatiti što učiniti zajedno.

Neka netko u školi (ravnatelj, školska medicinska sestra, savjetnik ili učitelj) zna za situaciju. Često su u poziciji da nadziru i poduzimaju korake kako bi spriječili daljnje probleme.

Budući da se pojam “nasilničkog ponašanja” može upotrijebiti da bi se opisao širok raspon situacija, ne postoji pristup koji odgovara kao rješenje za sva nasilja. Ono što je preporučljivo u jednoj situaciji možda nije prikladno u drugoj. Mnogi čimbenici – kao što su dob djece, ozbiljnost situacije i specifična vrsta ponašanja zlostavljanja – pomoći će u određivanju najboljeg načina djelovanja.

Ponekad je korisno prići roditeljima nasilnika. No, u većini slučajeva, učitelji ili savjetnici su oni kojima se valja obratiti. Ako ste pokušali te metode i još uvijek želite razgovarati s roditeljima nasilnog djeteta, najbolje je to učiniti u kontekstu u kojem službenik škole, kao što je savjetnik, može posredovati.

Većina škola ima programe suzbijanja zlostavljanja. Osim toga, mnoge države imaju zakone i politike zlostavljanja. Saznajte o zakonima u svojoj zajednici. U nekim slučajevima, ako imate ozbiljnu zabrinutost u vezi sa sigurnošću vašeg djeteta, možda ćete morati kontaktirati vlasti.

Savjeti za djecu

Roditelji mogu pomoći djeci da nauče kako se nositi s nasiljem ako se to dogodi. Za neke roditelje može biti primamljivo reći klincu da uzvrati udarac. Uostalom, ljuti ste što vaše dijete pati i možda vam je rečeno da se “zauzmete za sebe” dok ste bili mladi.

Ali važno je savjetovati djecu da ne reagiraju na zlostavljanje borbom ili nasiljem. Umjesto toga, najbolje je maknuti se iz situacije, družiti se s drugima i reći odrasloj osobi.

Evo nekih drugih strategija za raspravu s djecom koje mogu pomoći u poboljšanju situacije:

  • Izbjegavajte nasilnika i koristite prijateljski sustav. Koristite drugu kupaonicu ako je nasilnik u blizini. Pobrinite se da imate nekoga sa sobom tako da niste sami s nasilnikom. Družite se s prijateljem u autobusu, na hodnicima ili na odmoru – gdje god je nasilnik. Ponudite isto za prijatelja.
  • Kontrolirajte bijes- Prirodno je reagirati na nasilnika, ali to je ono što on želi, zbog toga se osjeća snažnije. Nemojte reagirati. Potrebno je mnogo prakse, ali to je korisna vještina. Ponekad djeca smatraju da je korisno prakticirati “hlađenje”, strategiju kao što je brojanje do 10.
  • Ponašajte se hrabro, udaljite se i ignorirajte nasilnika. Ako ignorirate nasilnika, pokazujete da vam nije stalo. Na kraju će nasilniku vjerojatno dosaditi.
  • Recite odrasloj osobi- Nastavnici, ravnatelji, roditelji i osoblje u školi mogu pomoći zaustaviti nasilje.
  • Pričajte o tome-Razgovarajte s osobom kojoj vjerujete, kao što je savjetnik, učitelj, brat, sestra ili prijatelj. Oni mogu ponuditi neke korisne prijedloge, pa čak i ako ne mogu popraviti situaciju, možda će vam pomoći da se osjećate malo manje sami.

Vraćanje samopouzdanja

Suočavanje s nasilničkim ponašanjem može narušiti samopouzdanje djeteta. Da biste ga obnovili, potaknite dijete da provodi vrijeme s prijateljima koji imaju pozitivan utjecaj. Sudjelovanje u klubovima, sportu ili drugim ugodnim aktivnostima gradi snagu i prijateljstva.

Nastavi čitati

Više u Znanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh