Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Je li moguće da su šparoge povezane s rakom?

Internet poludio zbog iznenađujućih zaključaka nove studije

Objava jedne nove studije u uglednom časopisu Nature, koja povezuje aspargin s širenjem agresivnog oblika raka dojke kod miševa, internet je dovela do stanja užarenosti. Svi se odjednom pitaju treba li se preventivno odreći šparoga koje sadrže tu spornu prirodnu aminokiselinu.

Pravi odgovor je nešto složeniji od histerije i površnog čitanja. Najprije, studija je provedena na miševima, a razvoj bolesti kod životinja i ljudi ne mora se uvijek poklapati. Nadalje, uopće nije utvrđeno da aspargin izazva rak, čak ni kod miševa. Pronađeno je jedino to da ta aminokiselina ubrzava širenje raka, ne i da ga uzrokuje.

Odgovor na pitanje o odricanju šparoga je – potrebna su daljnja istraživanja. Ako ona pokažu da aspargin ima isti takav učinak na ljude, tada to možda može voditi do novih načina liječenja raka dojke.

Neka nova studija bi mogla pokazati možda načine blokiranja proizvodnje aspargina u ljudskom tijelu ili bi pacijenti možda mogli ograničiti unos toga u svakodnevnoj prehrani.

Aspargin kao kemijski spoj koji se nalazi u tijelu se također nalazi u šparogama, ali i u nekoj drugoj hrani. Neka proteinima obogaćena hrana (poput govedine, peradi, jaja, riba, mliječnih proizvoda i nekih plodova mora) isto tako sadrži aspargin. Ima ga i u krumpiru, povrću, orasima, soji, sjemenkama, itd. Razine tog spoja su niske u povrću i voću, osim u šparogama.

Nema nikakve potrebe mijenjati prehranu, tvrde znanstvenici. “Zasad nema dokaza kako ograničenje neke hrane pomaže u borbi protiv raka pa je bitno da pacijenti razgovaraju s liječnicima prije odluke o promjeni hrane za vrijeme liječenja”, poručuje Martin Ledwick iz britanskog centra za istraživanje raka.

Neka druga istraživanja su pokazala kako promjene u prehrani ipak mogu utjecati na rast raka. Jedna devetgodišnja studija koja je bila završena prošle godine pokazala je da šećer može poticati rast tumora u stanicama kvasca (opet ne u ljudskim stanicama). Ipak, znanost ide dalje pa bi istraživanje na miševima moglo biti od pomoći u daljnjem radu.

Inače, lijek za liječenje leukemije pod imenom L-asparagine ima potencijal usporavanja širenja raka dojke. Kad su miševi dobili taj lijek (koji, dakle, blokira proizvodnju te aminokiseline), smanjila se sposobnost raka dojke u širenju na druge dijelove mišjeg tijela.

“Kad se sposobnost aspargina smanjila, vidio se manji učinak na primarni tumor dojke, no smanjila se i sposobnost širenja tumorskih stanica na druge dijelove tijela”, tvrdi Greg Hannon, voditelj studije sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Kad se bude znalo nešto više o interakciji aspargina i kemoterapijskih lijekova to bi moglo voditi dobivanju uspješnijeg koktela za liječenje raka dojke.

Kad bi liječenje raka bilo zaista toliko jednostavno da se samo isključi nešto iz prehrane, znanstvenici bi već imali pobjedonosni odgovor, no zasad još uvijek nije tako.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Zdravlje i Medicina

Novootkrivena stanica našeg imunološkog sustava mogla bi se iskoristiti za borbu protiv svih vrsta raka, objavili su britanski znanstvenici, prenosi u utorak BBC. Znanstvenici...

Oglašavanje