Connect with us

Znanost

Matematika i Ekonomija

Jesu li stare ‘kuće kave’ postavile temelje modernom konzumerizmu?

Mislite li kako je vaš omiljeni kafić odlično mjesto za rasprave, onda ste trebali živjeti u 1550.-ima, u početku Osmanlijskog carstva. Studija objavljena u Journal of Consumer Research proučila je ulogu kafića u evoluciji potrošača.

Autori Eminegül Karababa (University of Exeter, Exeter, VB) and Güliz Ger (Bilkent University, Ankara, Turska) otišli su daleko u prošlost kafića – u rano doba modernog Osmanlijskog carstva i otkrili kako su tamo nudili njihovim pokroviteljima mnogo više od kave. Otkrili su da su njihovi pokrovitelji kockali, drogirali se, nalazili s ‘mladim lijepim dečkima’, ali i sudjelovali i promatrali zabave poput lutkarskih predstava, prepričavanja priča te glazbenih i plesnih izvedbi.

Rani kafići su bili jako kontroverzni. “Formiranje, normalizacija i legalizacija takvih mjesta za transgresivne užitke bilo je kontroverzno jer ga je religiozni moral tog perioda (ortodoksni Islam) smatrao grešnim i ilegalnim. Dakle, redovno ih je država zatvarala. “Ipak, kafići su cvjetali te su u 16. i 17. stoljeću, Osmanlije svih staleža išli tamo da bi pili kavu, družili se i raspravljali o knjigama.”

Razgovori u kafićima često su izazivale autoritete u državi i religiji i vodili do promjena u društvu. “Simultano, novi osmanlijski potrošač, opire se onome što postavlja država i religija, aktivno stvara svoju etiku i sudjeluje u izgradnji kulture kafića. Očito, kontekst ranog Osmanlijskog carstva je drugačiji od bilo kakvog modernoga kapitalističkoga sustava” kažu autori studije. “Ali današnji konzumerist možda i nije tako nova pojava pa čak ni kronološki fenomen kao što većina istraživača potrošačkoga društva misli.”

Izvor: University of Chicago Press Journals

 

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Matematika i Ekonomija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh