Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Životopisi velikana

John Bardeen – nobelovac

John Bardeen rođen je 23. svibnja 1908. u Madisonu, Wisconsin, u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon završetka srednje škole 1923., upisao je studij elektroničkog inženjerstva na Sveučilištu Wisconsin, gdje se posebno zanimao za područja matematike i fizike.

Diplomirao je 1928., nakon čega je ostao na Sveučilištu sljedeće dvije godine, radeći na rješavanju matematičkih problema vezanih za primijenjenu geofiziku i radijaciju antena. U tom periodu po prvi puta se upoznao sa kvantnom teorijom koju mu je predstavio profesor J.H. Van Vleck. Profesor Leo J. Peters, pod kojim je Bardeen provodio istraživanja iz geofizike, prihvatio je poziciju na Gulf Research Laboratories u Pittsburgu u Pensilvaniji. Dr. Bardeen ga je slijedio kako bi sljedeće tri godine radio na razvoju metoda za interpretaciju magnetskih i gravitacijskih ispitivanja. Bila je riječ o uzbudljivom razdoblju u kojem su se u potrazi za naftom po prvi puta koristile geofizičke metode.

Shvativši da ga više privlači teorijska znanost, dr. Bardeen je napustio svoju poziciju u Gulfu 1933. kako bi započeo rad na matematičkoj fizici na Sveučilištu Princeton. Bardeen je upravo tamo, pod vodstvom profesora E.P Wignera, postao zainteresiran za fiziku čvrstog stanja. Sljedeće tri godine proveo je radeći sa profesorima Van Vleckom i Bridgemanom na problemima kohezije i električne vodljivosti metala.

Sveučilište Princeton Bardeenu je 1936. dodijelilo doktorat znanosti. Od 1938. do 1941. dr. Bardeen radi kao docent na katedri za fiziku Sveučilišta Minnesota. Tijekom Drugog svjetskog rata radio je na području utjecaja brodova na primjenu podvodnih oružja i čišćenja podvodnih mina. Nakon rata pridružio se grupi koja je istraživala čvrsta stanja na Bell Telephone Laboratories gdje je ostao do 1951., kada je promoviran u profesora električnog inženjerstva i fizike na Sveučilištu u Illinoisu. Od 1959. je također bio član centra za napredne studije na Sveučilištu.

Glavno područje istraživanja dr. Bardeena od 1945. bila je električna vodljivost u poluvodičima i metalima, karakteristike površina u poluvodičima, teorija supravodljivosti te difuzija atoma u krutim stanjima. Nobelovu nagradu za fiziku osvojio je 1956. zajedno sa Walterom H.Brattainom i Williamom Shockleyem za „istraživanje na području poluvodiča i otkrića tranzistor efekta“, koje su istraživali u Bell Telephone Laboratories. 1957. Bardeen je zajedno sa dvojicom kolega, L.N Cooperom i J.R Schriefferom, predložio prvo objašnjenje pojave supravodljivosti, koja je bila misterij od otkrića 1908. Nakon izložene teorije Bardeen je većinu preostalog rada posvetio proširenju teorije i njezinim primjenama. Dr. Bardeen preminuo je 1991.

Izvor: Nobelprize

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Matematika i Ekonomija

Zašto postoji toliko veza između Fibonaccijevog niza i prirode? Postoji li magična jednadžba koja bi otkrila tajne svemira? Vjerojatno ne, ali zahvaljujući čovjeku u...

Biljke i životinje

Priroda je puna iznenađenja.

Matematika i Ekonomija

Od briga oko testa iz matematike doslovno možemo osjećati bol. Sudjelovanje u rješavanju matematičkih problema aktivira mrežu boli u mozgu čovjeka s visokom razinom...

Matematika i Ekonomija

Novo istraživanje Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije ukazuje da ako želite biti dobri u matematici, morate vježbati različite oblasti matematike. Što nekog čini dobrim...